Rozliczam koleżankę emerytkę wspólnie z mężem.
Męża przychód 4200 minus koszty uzykania przychodu 1335, dochód =2865. Pracodawca nie naliczył podatku. Ponieważ rozliczam ich wspólnie wyszła nadpłata 243 zł. ZUS podatek naliczył zapewne właściwie, skąd ta nadpłata?
Czy pracodawca nie będzie miał nieprzyjemności z tego powodu że nie naliczył podatku.
A może rozliczyć ich wspólnie nie uwzględniając PIT 11?
dlaczego pracodawca nie naliczył podatku
Re: dlaczego pracodawca nie naliczył podatku
Pracodawca nie pobrał podatku, bo składki zdrowotne zapewne zostały obniżone do wysokości podatku i wyzerowały zaliczki /bo był mały dochód/. We wspólnym zeznaniu musi być wykazany także ten PIT-11.
bez urazy hanno, ale robiąc komuś pity powinnaś to wiedzieć
bez urazy hanno, ale robiąc komuś pity powinnaś to wiedzieć
Dziękuję za odpowiedź.
Wybacz Koleżanko ,ze tego nie wiem. Nie jestem pracownikiem ani finansowym. ani skarbowym. Dzięki dobremu programowi Pana Konopki (dzięki Panu za to) oraz dobrym ludziom na tym forum mogę równiez pomóc komuś. Bo dobro jak mówi przysłowie do nas powraca, zło również, tylko w zdwojonej sile.
Jak pisałam, kolezanka jest na emeryturze, a jej mąż chory, zarobił tyle w ciągu roku, że mu podatku nie potrącili. Takim ludziom nie można było odmówić rozliczenia, a dzięki Twojej pomocy Koleżanko, choć jestem laikiem, myślę że błędu nie popełniłam.
Wybacz Koleżanko ,ze tego nie wiem. Nie jestem pracownikiem ani finansowym. ani skarbowym. Dzięki dobremu programowi Pana Konopki (dzięki Panu za to) oraz dobrym ludziom na tym forum mogę równiez pomóc komuś. Bo dobro jak mówi przysłowie do nas powraca, zło również, tylko w zdwojonej sile.
Jak pisałam, kolezanka jest na emeryturze, a jej mąż chory, zarobił tyle w ciągu roku, że mu podatku nie potrącili. Takim ludziom nie można było odmówić rozliczenia, a dzięki Twojej pomocy Koleżanko, choć jestem laikiem, myślę że błędu nie popełniłam.
to ładnie z twojej strony, że pomagasz innym, a przy okazji poszerzasz swoją wiedzę
pozdrówka :)
pozdrówka :)