Dla darowizny na cele Kultu oraz na cele Charytatywne - dokonuje się wpisów w osobnych rubrykach: w części B: 11 i 12. Po dokonaniu tych wpisów należy uzupełnić analogicznie części D formularza PITO również podając kwoty (podane już wcześniej w części B).
Program sumuje z jakiegoś powodu kwoty z dwóch wpisów z części D i poprawia zapis w części B to jest wpisuje je jako sumę w części B w pozycji 11.
PS. W części D nie ma rozróżnienia na jakie cele poszła darowizna.
Chyba jest to błąd programu. Proszę o informację.
Pit O - Cele kultu i Cele Charytatywne - błąd?
Re: Pit O - Cele kultu i Cele Charytatywne - błąd?
Przy darowiznach wypełnia się tylko część D (Kwoty w części B wypełniają się same na podstawie tego co w D podamy). W części D jest podział na kult i inne - jak klikniesz w pole nr 10 lub 11 w części D (te pola na kwoty) to pojawią Ci się 2 podpola np D.1.10a i D1.10b - pierwsze to "normalne" darowizny (limitowane), drugie ("b") to te religijne bez limitu.
Jak klikniesz na pola 11-14 w części B to zobaczysz,że mają one szare tło = są wyliczane na bazie innych danych (tych z części D)
Jak klikniesz na pola 11-14 w części B to zobaczysz,że mają one szare tło = są wyliczane na bazie innych danych (tych z części D)
Re: Pit O - Cele kultu i Cele Charytatywne - błąd?
OK. przetestowałem, dzięki.
Czyli trzeba pominąć część B formularza PIT O i przejść bezpośrednio do części D
i tylko tam wpisać kwoty.
Przydałaby się wyskakująca informacja przy otwieraniu pola 13 w części B :
"Przejdź bezpośrednio do działu D, a kwoty w polu 13 zostaną wprowadzone automatycznie"
natomiast w polu 11 ta uwaga na pierwszym miejscu, najlepiej poprzedzona hasłem "UWAGA !" pewnie nie tylko ja jestem troszki ślepy.
PS. Jest chyba odwrotnie jeśli chodzi o pola w części D:
D 2.10a jest na cele kultu (Darowizny, o których mowa w art. 26 ust. 1 pkt 9 ustawy) i dlatego MA limit, a pole 2.10b. na cele charytatywne (Darowizny wynikające z odrębnych ustaw) jest BEZ limitu.
Pozdrawiam.
Czyli trzeba pominąć część B formularza PIT O i przejść bezpośrednio do części D
i tylko tam wpisać kwoty.
Przydałaby się wyskakująca informacja przy otwieraniu pola 13 w części B :
"Przejdź bezpośrednio do działu D, a kwoty w polu 13 zostaną wprowadzone automatycznie"
natomiast w polu 11 ta uwaga na pierwszym miejscu, najlepiej poprzedzona hasłem "UWAGA !" pewnie nie tylko ja jestem troszki ślepy.
PS. Jest chyba odwrotnie jeśli chodzi o pola w części D:
D 2.10a jest na cele kultu (Darowizny, o których mowa w art. 26 ust. 1 pkt 9 ustawy) i dlatego MA limit, a pole 2.10b. na cele charytatywne (Darowizny wynikające z odrębnych ustaw) jest BEZ limitu.
Pozdrawiam.