wysyłka przez internet
Re: wysyłka przez internet
T.K. napisał(a) :
> Bartek napisał:
> > Otrzymujesz "urzędowe poświadczenie odbioru" na którym jest między
> innymi
> > godzina i data złożenia i które jest równoważne z np dokumentem jaki
> otrzymujesz
> > przy składaniu pita osobiście w urzędzie.
>
> A te poświadczenie otrzymuje, w jakie formie listowej czy gdzieś trzeba wpisać Emila?
Urzędowe poświadczenie odbioru (UPO) to plik PDF który możesz np wydrukować :)
> Bartek napisał:
> > Otrzymujesz "urzędowe poświadczenie odbioru" na którym jest między
> innymi
> > godzina i data złożenia i które jest równoważne z np dokumentem jaki
> otrzymujesz
> > przy składaniu pita osobiście w urzędzie.
>
> A te poświadczenie otrzymuje, w jakie formie listowej czy gdzieś trzeba wpisać Emila?
Urzędowe poświadczenie odbioru (UPO) to plik PDF który możesz np wydrukować :)
Bartek napisał(a) :
> Żeby wysłać zeznanie do urzędu bez płatnego podpisu elektronicznego należy
> wprowadzić po wybraniu z menu "Plik-Wyślij-Zeznania do urzędu i
> kliknięciu wyślij" kwotę przychodu z zeszłorocznego zeznania (czyli za
> 2008 rok) :)
Jestem nowy i Witam Wszystkich, nie rozumiem dlaczego chcąc wysłać elektronicznie (bez podpisu) zeznanie (PIT-37) za rok 2009 (mamy rok 2010, czyli rozliczamy rok 2009) mam wprowadzić "kwotę przychodu" za rok 2008?, tym bardziej,że program żąda zeznania (PIT-XX), a nie kwoty.
Proszę Bartka o łagodne i ze zrozumieniem potraktowanie mojej niewiedzy :)
> Żeby wysłać zeznanie do urzędu bez płatnego podpisu elektronicznego należy
> wprowadzić po wybraniu z menu "Plik-Wyślij-Zeznania do urzędu i
> kliknięciu wyślij" kwotę przychodu z zeszłorocznego zeznania (czyli za
> 2008 rok) :)
Jestem nowy i Witam Wszystkich, nie rozumiem dlaczego chcąc wysłać elektronicznie (bez podpisu) zeznanie (PIT-37) za rok 2009 (mamy rok 2010, czyli rozliczamy rok 2009) mam wprowadzić "kwotę przychodu" za rok 2008?, tym bardziej,że program żąda zeznania (PIT-XX), a nie kwoty.
Proszę Bartka o łagodne i ze zrozumieniem potraktowanie mojej niewiedzy :)
Ponieważ ministerstwo musi mieć pewność,że to Ty wysyłasz zeznanie a nie Twój sąsiad który znalazł Twój NIPi resztę danych na śmietniku wymaga przy wysyłce wpisanie przychodu za 2008 r. jako element autoryzacji. Jak w programie wybierzesz wyślij-zeznania do urzędu,klikniesz wyślij i wybierzesz wysyłkę bez podpisu pojawi się pole gdzie należy wpisać przychód za 2008 rok (czyli z zeszłorocznego zeznania).
Bartek napisał(a) :
> Ponieważ ministerstwo musi mieć pewność,że to Ty wysyłasz zeznanie a nie
> Twój sąsiad który znalazł Twój NIPi resztę danych na śmietniku wymaga przy
> wysyłce wpisanie przychodu za 2008 r. jako element autoryzacji. Jak w
> programie wybierzesz wyślij-zeznania do urzędu,klikniesz wyślij i
> wybierzesz wysyłkę bez podpisu pojawi się pole gdzie należy wpisać przychód
> za 2008 rok (czyli z zeszłorocznego zeznania).
Dzięki! Jako, że jeszcze nie mam wypełnionego PIT-37, zatrzymałem się na podaniu formularza PIT.
Przepraszam. Podziwiam za cierpliwość. Pozdrawiam.
> Ponieważ ministerstwo musi mieć pewność,że to Ty wysyłasz zeznanie a nie
> Twój sąsiad który znalazł Twój NIPi resztę danych na śmietniku wymaga przy
> wysyłce wpisanie przychodu za 2008 r. jako element autoryzacji. Jak w
> programie wybierzesz wyślij-zeznania do urzędu,klikniesz wyślij i
> wybierzesz wysyłkę bez podpisu pojawi się pole gdzie należy wpisać przychód
> za 2008 rok (czyli z zeszłorocznego zeznania).
Dzięki! Jako, że jeszcze nie mam wypełnionego PIT-37, zatrzymałem się na podaniu formularza PIT.
Przepraszam. Podziwiam za cierpliwość. Pozdrawiam.
Witam,
nie doczytałam z temacie, co z tą kwotą z zeznania za zeszły rok. Mam pytanie, czy to ma być kwota przychodu, moja, męża (rozliczamy się wspólnie), czy moja i męża? Jeżeli nie posiadam kserokopii zeznania za zeszły rok, czy można w jakiś sposób ją uzyskać? Czy pozostaje mi ponowne liczenie zeznania za rok 2008, żebym mogła szybciej i wygodniej wysłać zeznanie za 2009 rok - paranoja (chyba niewiele ludzi posiada zeznanie z roku ubiegłego, gdyż oryginał jest oddawany do US, a tam kserokopii nie wydają niestety). Proszę o wyrozumiałość :)
nie doczytałam z temacie, co z tą kwotą z zeznania za zeszły rok. Mam pytanie, czy to ma być kwota przychodu, moja, męża (rozliczamy się wspólnie), czy moja i męża? Jeżeli nie posiadam kserokopii zeznania za zeszły rok, czy można w jakiś sposób ją uzyskać? Czy pozostaje mi ponowne liczenie zeznania za rok 2008, żebym mogła szybciej i wygodniej wysłać zeznanie za 2009 rok - paranoja (chyba niewiele ludzi posiada zeznanie z roku ubiegłego, gdyż oryginał jest oddawany do US, a tam kserokopii nie wydają niestety). Proszę o wyrozumiałość :)
Jeżeli to zeznanie wspólne to najpierw musicie w urzędzie złożyć upoważnienie UPL-1,ale to pewnie wiesz.
Jeżeli już to zrobicie to przy wysyłce trzeba podać przychód za 2008 rok osoby która na zeznaniu wspólnym za 2009 występuje jako podatnik.
A skąd go wziąć ? Można odgrzebać wszystkie PITy 11,40A itd jakie się dostało za 2008 rok i je zsumować (kolumnę przychód). Chodzi tylko i wyłącznie o przychód wykazywany na PIT-37, więc jeżeli ktoś rok temu składał np o 37 i 38 z akcji to wpisuje przychód tylko z 37.
Swoją drogą zawsze trzymam kopie PITów 5 lat wstecz razem z np fakturami tak na wypadek kontroli:) Jak wypełnia się programem ot zawsze można zapisać sobie kopię np w formacie PDF ;)
Jeżeli już to zrobicie to przy wysyłce trzeba podać przychód za 2008 rok osoby która na zeznaniu wspólnym za 2009 występuje jako podatnik.
A skąd go wziąć ? Można odgrzebać wszystkie PITy 11,40A itd jakie się dostało za 2008 rok i je zsumować (kolumnę przychód). Chodzi tylko i wyłącznie o przychód wykazywany na PIT-37, więc jeżeli ktoś rok temu składał np o 37 i 38 z akcji to wpisuje przychód tylko z 37.
Swoją drogą zawsze trzymam kopie PITów 5 lat wstecz razem z np fakturami tak na wypadek kontroli:) Jak wypełnia się programem ot zawsze można zapisać sobie kopię np w formacie PDF ;)
Dzięki za ekspresową odpowiedź ;)
Bartek napisał(a) :
> Jeżeli już to zrobicie to przy wysyłce trzeba podać przychód za 2008 rok
> osoby która na zeznaniu wspólnym za 2009 występuje jako podatnik.
Czyli to chodzi o mnie? Na zeznaniu ja jestem podana jako ta "głowna" osoba, a mąż jako "druga osoba".
W porządku, czyli sumuje przychód z moich umów zlecenie i umowy o pracę i podaję w zaokrągleniu do złotówek, czy dokładnie co do grosika? A co jeśli kwota ta nie będzie się zgadzać z tą podaną w zeszłym roku?
Pozdrawiam.
Bartek napisał(a) :
> Jeżeli już to zrobicie to przy wysyłce trzeba podać przychód za 2008 rok
> osoby która na zeznaniu wspólnym za 2009 występuje jako podatnik.
Czyli to chodzi o mnie? Na zeznaniu ja jestem podana jako ta "głowna" osoba, a mąż jako "druga osoba".
W porządku, czyli sumuje przychód z moich umów zlecenie i umowy o pracę i podaję w zaokrągleniu do złotówek, czy dokładnie co do grosika? A co jeśli kwota ta nie będzie się zgadzać z tą podaną w zeszłym roku?
Pozdrawiam.
Tak,jeżeli Ty jesteś tą "główną" to o Twój przychód z dokładnością co do grosika :) I tak samo Ciebie powinien mąż upoważnić na druku UPL-1 :)
Jeżeli się nie będzie zgadzał to system o tym poinformuje i po prostu nie przyjmie takiego zeznana.
Jeżeli się nie będzie zgadzał to system o tym poinformuje i po prostu nie przyjmie takiego zeznana.
Bartek napisał(a) :
> Tak,jeżeli Ty jesteś tą "główną" to o Twój przychód z
> dokładnością co do grosika :) I tak samo Ciebie powinien mąż upoważnić na
> druku UPL-1 :)
Już mnie upoważnił (tą "główną"), tylko brakowało mi tej kwoty. Jeszcze raz najmocniej dziękuję za szybką pomoc. Zabieram się za wypełnianie.
Pozdrawiam.
> Tak,jeżeli Ty jesteś tą "główną" to o Twój przychód z
> dokładnością co do grosika :) I tak samo Ciebie powinien mąż upoważnić na
> druku UPL-1 :)
Już mnie upoważnił (tą "główną"), tylko brakowało mi tej kwoty. Jeszcze raz najmocniej dziękuję za szybką pomoc. Zabieram się za wypełnianie.
Pozdrawiam.