Hej
W 2011 rozpocząłem działalność gospodarczą od czerwca. Oprócz tego jestem zatrudniony na podstawie umowy o pracę. Dostałem też z ZUSu PIT11a - za czas spędzony na urlopie ojcowskim. Rozliczam się wspólnie z żoną - PIT 36. I teraz ma dwa pytania:
W pozycji 174 (Składka na ubezpieczenia zdrowotne) dodaję dane z PITu za umowę zlecenie i te płacone przy działalności gospodarczej (liczone z wzoru 7 miesięcy razy 7,5% razy podstawa wymiaru składki, czyli 7*0,075*2704,31=1419,74)? Jak tak robię, to razem ze składkami żony wychodzi mi więcej niż Podatek z pozycji 165, czyli wpisuję tyle, żeby nie przekroczyło tej kwoty.
W pozycji 180 (suma wpłaconych zaliczek oraz pobranych przez płatników) sumuję zaliczki z PITów mojego, żony - to wiem, ale wliczam w to również zaliczkę na picie z ZUSu (91zł)? Na picie z ZUSu jest napisane "Zaliczka na podatek pobrana i odprowadzona przez płatnika", na pozostałych tylko "Zaliczka na podatek pobrana przez płatnika".
Pozdrawiam
Krzysiek
PIT36 działalność plus umowa -poz. 174 i poz. 188
Re: PIT36 działalność plus umowa -poz. 174 i poz. 188
ad1
do odliczenia jest 7.75% a nie 7,5%
czyli zdrowotne z działalności do odliczenia = 1467,06
tak - ogranicza się zdrowotne do wysokości podatku
ad2
w poz.180 sumuje się zaliczki z : PRACY+ZUS+ ewentualne ZAPŁACONE z działalności
do odliczenia jest 7.75% a nie 7,5%
czyli zdrowotne z działalności do odliczenia = 1467,06
tak - ogranicza się zdrowotne do wysokości podatku
ad2
w poz.180 sumuje się zaliczki z : PRACY+ZUS+ ewentualne ZAPŁACONE z działalności
Re: PIT36 działalność plus umowa -poz. 174 i poz. 188
7 składek?
Płaciłeś ZUS w miesiącu, którego składki dotyczą?
Odliczamy składki ZAPŁACONE w danym okresie, a nie należne za dany okres.
Ponieważ termin zapłaty ZUS to 10 (lub 15) dzień następnego miesiąca, to dla płacących w terminie (a nie przed terminem), przy działalności rozpoczętej w 06-2011 składek zapłaconych w 2011 jest 6, nie 7 (grudniowa zapłacona w styczniu 2012).
Płaciłeś ZUS w miesiącu, którego składki dotyczą?
Odliczamy składki ZAPŁACONE w danym okresie, a nie należne za dany okres.
Ponieważ termin zapłaty ZUS to 10 (lub 15) dzień następnego miesiąca, to dla płacących w terminie (a nie przed terminem), przy działalności rozpoczętej w 06-2011 składek zapłaconych w 2011 jest 6, nie 7 (grudniowa zapłacona w styczniu 2012).