Ulga prorodzinna

Kasia32

Ulga prorodzinna

Post autor: Kasia32 »

Witam.Jestem matka samotnie wychowującą 2 dzieci (małoletnie). Moje pytanie dotyczy ulgi prorodzinnej. Nigdy z niej nie korzystałam i w tym roku chciałam skorzystać. Chodzi mi konkretnie o to czy mi ona przysługuje. Mam tylko jeden dochód. Wypełniłam wstępnie rozliczenie wraz z zał. pitO i wyszło na to,że mam do zwrotu całą pobraną zaliczkę - nigdy wcześniej nie dostawałam całości ale nie korzystałam z tej ulgi. Dodam ze pracuję na 3/4 etatu jeśli ma to jakieś znaczenie. Czy nie będę musiała nic zwracać Urzędowi?

malami84

Re: Ulga prorodzinna

Post autor: malami84 »

Jeżeli przez cały 2011 rok wychowywałaś sama dwójkę swoich dzieci to jak najbardziej masz prawo do skorzystania z tej ulgi.

koleżanka

Post autor: koleżanka »

a dlaczego nigdy nie korzystałaś z ulgi na dzieci ?

Kasia32

Post autor: Kasia32 »

Nie korzystałam z niej wcześniej bo myślałam,że mi się nie należy. Nigdy nie czytałam na ten temat ani się nie orientowałam.Dopiero w tym roku troszkę poczytałam i ze wstępnego rozliczenia wyszło,że należy mi się cały zwrot.Bardzo dziękuje za pomoc :)

koleżanka

Post autor: koleżanka »

Ale dlaczego miałaby ci się nie należeć ?
Możesz w związku z tym porobić korekty swoich zeznań aby odliczyć te ulgi.

gard

Post autor: gard »

A konkretnie - możesz się "cofnąć" do zeznania za 2007 rok (wtedy po raz pierwszy przysługiwała ulga) - chyba, że dzieci są młodsze.
Za rok 2007 było to 120 zł na dziecko, w 2008 było 1060,16 zł, w następnych latach 1112,04 zł.

Tu http://pit.dobry.pl/index.php?plik=archiwum masz programy do kolejnych lat.
Korekta jest prosta:
1. posiadane kopie zeznań wklepujesz do programu
2. zaznaczasz krzyżyk "korekta"
3. uzupełniasz zeznanie o załącznik PIT-O wpisując dzieci
4. dołączasz kartkę z wyjaśnieniem przyczyn korekty (przyczyną jest nieuwzględnienie przysługującej Ci ulgi na dziecko/dzieci)
5. składasz w US i czekasz na kasę :)

Jeżeli w poprzednich latach też robiłaś zeznanie programem p. Marcina, to pkt 1. masz z głowy.

Zablokowany