Nie złożony NIP 3 a zmiana w przepisach! Pomocy!!
Nie złożony NIP 3 a zmiana w przepisach! Pomocy!!
Witam, W sierpniu 2011 wyszłam za mąż, w pażdzierniku 2011 odebrałam nowy dowód, nie złożyłam NIP3 w US a od 2012 NIP3 juz nie trzeba aktualizować. co mam teraz zrobić? czy i tak musze dostarczyc NIP3? czy powinnam złożć pismo "czynne żale" czy wogóle przyjmą mi pita? i na jakie nazwisko powinien być pit skoro PIT 11 mam na panieńskie? Prosze o pomoc w sprawie
Re: Nie złożony NIP 3 a zmiana w przepisach! Pomocy!!
skoro nie ma nip 3 to nie możesz go złożyć bo ten formularz już nie istnieje.
Nic nie musisz składać, urzędy same się ze sobą porozumieją.
We wszystkich aktualnych formularzavch używaj zawsze aktualnych danych identyfikacyjnych (nowe nazwisko) i adresu zamieszkania a będzie dobrze ;)
Nic nie musisz składać, urzędy same się ze sobą porozumieją.
We wszystkich aktualnych formularzavch używaj zawsze aktualnych danych identyfikacyjnych (nowe nazwisko) i adresu zamieszkania a będzie dobrze ;)
-
Witam,
Ja mam dokładnie taką sytuację jak Ty też zawarłam związek małżeński w 2011 i nie złożyłam NIP-u-3 i otrzymałam informację w urzędzie skarbowym, że należy złożyć druk ZAP-3, bo teraz przy pomocy tego dokumentu można zaktualizować swoje dane osobowe.
Pozdrawiam
Małgorzata
Ja mam dokładnie taką sytuację jak Ty też zawarłam związek małżeński w 2011 i nie złożyłam NIP-u-3 i otrzymałam informację w urzędzie skarbowym, że należy złożyć druk ZAP-3, bo teraz przy pomocy tego dokumentu można zaktualizować swoje dane osobowe.
Pozdrawiam
Małgorzata
Oczywiście , że nikt nikomu nie zabroni aby składać ZAP-3.
Wirus pisząc , że " nie musisz nic składać" miał na myśli sytuację gdy składamy rozliczenie roczne, w którym dane w porównaniu z zeszłym rokiem się zmieniły, a nie zdążyliśmy wcześniej ich zaktualizować na NIP-3 (w 2011) lub ZAP-3 (od 2012).
Zeznanie roczne staje się wtedy AKTUALIZACJĄ DANYCH i składanie ZAP-3 jest bezcelowe.
Złożenie ZAP-3 ma w takiej sytuacji sens tylko wtedy gdy chcemy podać lub zmienić numer konta bankowego.
Wirus pisząc , że " nie musisz nic składać" miał na myśli sytuację gdy składamy rozliczenie roczne, w którym dane w porównaniu z zeszłym rokiem się zmieniły, a nie zdążyliśmy wcześniej ich zaktualizować na NIP-3 (w 2011) lub ZAP-3 (od 2012).
Zeznanie roczne staje się wtedy AKTUALIZACJĄ DANYCH i składanie ZAP-3 jest bezcelowe.
Złożenie ZAP-3 ma w takiej sytuacji sens tylko wtedy gdy chcemy podać lub zmienić numer konta bankowego.