Witam,
W roku podatkowym 2011:
- przez cały styczeń 2011 tj. 31 dni mieszkałam i pracowałam w Polsce uzyskując dochód potwierdzony przez pracodawcę PITem-11,
- w pozostałej części 2011 roku tj. od 1 lutego do 31 grudnia, czyli 334 dni mieszkałam i pracowałam w Holandii otrzymując dochód wyszczególniony w stosownym Jaaropgaave.
Po początkowym okresie ‘aklimatyzacji’ w Holandii, widząc, że wszystko jakoś mi się układa postanowiłam dopełnić kwestii formalnych i w czerwcu 2011 roku dostarczyłam do mojego urzędu skarbowego w Polsce zgłoszenie aktualizacyjne NIP-3 zmieniające od 1 lutego 2011 miejsce mojego zamieszkania na adres holenderski.
Tu bowiem mieszkam w wynajętym mieszkaniu, mam podpisaną umowę o pracę z firmą holenderską, za którą otrzymuję wynagrodzenie stanowiące główne i jedyne źródło utrzymania.
Jestem bezdzietną panną i uważam, że przeniosłam swój ‘ośrodek interesów życiowych’ do Holandii. Na razie nie planuję powrotu do Polski, a mój kontakt z ojczyzną ogranicza się tylko do kilkudniowych odwiedzin rodziny w okresach świątecznych.
Jak w zaistniałej sytuacji rozliczyć dochody?
Czy podlegam od lutego 2011 ograniczonemu obowiązkowi podatkowemu w Polsce i w związku z tym powinnam opłacić podatek w Polskim US wyłącznie od dochodów osiągniętych w styczniu u polskiego pracodawcy?
Natomiast dochód osiągnięty z pracy wykonanej w Holandii rozliczam tylko w Holandii?
Ktoś łaskawie podpowie...
aga
Holandia - jak rozliczyć
Re: Holandia - jak rozliczyć
Aby być w 100% pewnym, że Polska nie upomni się o rozliczenie dochodów uzyskanych za granicą należy posiadać certyfikat rezydencji podatkowej.
W internecie znalazłem informacje, że.... cyt. w praktyce tylko jednostki uzyskują w Holandii certyfikat rezydencji podatkowej, który pozwoliłby im nie rozliczać się z PIT w kraju. Holenderskie władze skarbowe bardzo dokładnie badają bowiem, czy dana osoba w rzeczywistości większość swoich interesów zarówno gospodarczych, jak i osobistych ma w Holandii. - Sam fakt, że obcokrajowiec mieszka i płaci u nas (w Holandii) podatki, nie gwarantuje mu automatycznego potwierdzenia statusu rezydenta i otrzymania certyfikatu - wyjaśnia holenderski prawnik.
Zrób symulację rozliczenia z dochodami holenderskimi. Nie wiem ile zarobiłaś w Polsce ale odliczając zapłacony w Holandii podatek i korzystając z ulgi abolicyjnej nie powinnaś dopłacać w Polsce podatku.
W internecie znalazłem informacje, że.... cyt. w praktyce tylko jednostki uzyskują w Holandii certyfikat rezydencji podatkowej, który pozwoliłby im nie rozliczać się z PIT w kraju. Holenderskie władze skarbowe bardzo dokładnie badają bowiem, czy dana osoba w rzeczywistości większość swoich interesów zarówno gospodarczych, jak i osobistych ma w Holandii. - Sam fakt, że obcokrajowiec mieszka i płaci u nas (w Holandii) podatki, nie gwarantuje mu automatycznego potwierdzenia statusu rezydenta i otrzymania certyfikatu - wyjaśnia holenderski prawnik.
Zrób symulację rozliczenia z dochodami holenderskimi. Nie wiem ile zarobiłaś w Polsce ale odliczając zapłacony w Holandii podatek i korzystając z ulgi abolicyjnej nie powinnaś dopłacać w Polsce podatku.