Ulga rehabilitacyjna- dziecko niepełnosprawne.

tigerek73

Ulga rehabilitacyjna- dziecko niepełnosprawne.

Post autor: tigerek73 »

Mam córkę z orzeczeniem o niepełnosprawności ( wada serca ). W tamtym roku zaczęły się problemy z kręgosłupem. Leczymy ją w Świebodzinie w miejscowości oddalonej o 70km od Gorzowa. Byliśmy tam 3 razy. Czy mogę to odliczyć, schorzenie nie jest związane z orzeczeniem o niepełnosprawności. Jeśli tak to ile?

marbar

Re: Ulga rehabilitacyjna- dziecko niepełnosprawne.

Post autor: marbar »

ustawa mówi wyraźnie o:
"używanie samochodu osobowego, stanowiącego własność (współwłasność) osoby niepełnosprawnej zaliczonej do I lub II grupy inwalidztwa lub podatnika mającego na utrzymaniu osobę niepełnosprawną zaliczoną do I lub II grupy inwalidztwa albo dzieci niepełnosprawne, które nie ukończyły 16 roku życia, dla potrzeb związanych z koniecznym przewozem na niezbędne zabiegi leczniczo-rehabilitacyjne "

tigerek73

Post autor: tigerek73 »

Tak. Tylko ile, żeby nie przesadzić. Czy jest jakaś kilometrówka, czy indywidualnie.

koleżanka

Post autor: koleżanka »

Nie ma żadnej kilometrówki, kwota tej ulgi jest zryczałtowana i wynosi max. 2.280 zł.

Bartek

Post autor: Bartek »

Ostatnio wpadło mi to w oko : http://mf.gov.pl/_files_/podatki/od_oso ... wiony1.pdf

I tak sobie patrzę,że to z 2007 i nieaktualizowane więc trochę stare,ale można przyjąć,że obecnie by to było jakieś hmm 2 zł/km :)

Zablokowany