ulga rehabilitacyjna

majka182

ulga rehabilitacyjna

Post autor: majka182 »

Witam. Mam pytanie odnośnie odliczeń ulgi rehabilitacyjnej kwoty nielimitowanej. Dana osoba posiada II grupę niepełnosprawności. Obecnie miała udar, który przeszła "przykuł" ja do łóżka.
1. Czy dzierżawiąc łóżko rehabilitacyjne i mając na to fakturę będzie można to odliczyć w PIT?
2. Biorąc prywatnie (ze względu na długi czas oczekiwania z NFZ) rehabilitanta do tej chorej, jest możliwość odliczenia tych zabiegów?

Tak przeczytałam:
Ulga rehabilitacyjna przysługuje na realizację dwóch celów:

* rehabilitację (sprzęt, leki),
* ułatwianie wykonywania czynności życiowych (sprzęt zarówno ortopedyczno-medyczny, jak i przystosowujący.
Proszę o odpowiedź i dziękuję.

Czech

Re: ulga rehabilitacyjna

Post autor: Czech »

Ulga rehabilitacyjna jest ściśle określona w ustawie i katalog odliczeń ma charakter zamknięty.
Oznacza to, że można zastosować tylko te, które są wymienione.
I tak między innymi :
7a. Za wydatki, o których mowa w ust. 1 pkt 6, uważa się wydatki poniesione na:

3) zakup i naprawę indywidualnego sprzętu, urządzeń i narzędzi technicznych niezbędnych w rehabilitacji oraz ułatwiających wykonywanie czynności życiowych, stosownie do potrzeb wynikających z niepełnosprawności, z wyjątkiem sprzętu gospodarstwa domowego;

Moim zdaniem ZAKUP łóżka może być w uldze, ale dzierżawa już nie. Nie za bardzo widzę gdzie by tu można "wcisnąć" dzierżawę - ale może ktoś, coś- znajdzie ?

6) odpłatność za pobyt na leczeniu w zakładzie lecznictwa uzdrowiskowego, za pobyt w zakładzie rehabilitacji leczniczej, zakładach opiekuńczo-leczniczych i pielęgnacyjno-opiekuńczych oraz odpłatność za zabiegi rehabilitacyjne;

Jeżeli zabiegi rehabilitacyjne są zalecone przez lekarza to jak najbardziej.Trzeba tylko mieć wpłaty udokumentowane.

majka182

Post autor: majka182 »

dziękuję za odpowiedź

marbar

Post autor: marbar »

Czech ma rację - przepisy mówią o ZAKUPIE.
A dzierżawa nie przenosi własności.

Zablokowany