Mam pytanie ma do rozliczenia 3 Pity Z Urzędu Pracy za staż, z umowy zlecenie i z ZUSu za rentę rodzinną.
1) Rozumiem że renta rodzinna w pozycji 44, umowa zlecenie poz. 47 a staż w pozycji 57?
2) Jak dalej rozliczyc tą rente bo już zgłupiałam:(( dodam że w ty picie 40A w pozycji 42,43 i 45 mam zero.. nie rozumiem nic z tego pouczenia co napisali..
3) czy mogę sobie odliczyc założenie internetu czy tylko opłaty za niego?
4) i jak to zrobic żeby mi pieniądze przyszły na konto a nie pocztą bo w picie nie widze na to miejsca
Pomóżcie...
3 PITY
Re: 3 PITY
1) Renta 42 i kolejne, Umowa zlecenie 45 i kolejne, UP 55 i kolejne - nie wiem skąd wzięłaś tamte numery pól, chyba że pracujesz w programie do rozliczeń za 2010,a nie 2011 to pobierz wersję na 2011 :)
2) to może jednak jest to PIT-11A,a nie 40A i wówczas interesują Cię z niego pola : 33,34,37,38 i 39. Masz jakaś kwotę w pozycji 41 tego 40A ?
3) tylko opłaty abonamentowe bez opłaty instalacyjnej, opłaty za zakup/dzierżawę sprzętu itp
4) Wypełnić i złożyć ZAP-3 (najlepiej przed wysłaniem/złożeniem zeznania) - patrz mój podpis.
2) to może jednak jest to PIT-11A,a nie 40A i wówczas interesują Cię z niego pola : 33,34,37,38 i 39. Masz jakaś kwotę w pozycji 41 tego 40A ?
3) tylko opłaty abonamentowe bez opłaty instalacyjnej, opłaty za zakup/dzierżawę sprzętu itp
4) Wypełnić i złożyć ZAP-3 (najlepiej przed wysłaniem/złożeniem zeznania) - patrz mój podpis.
To na pewno jest 40A. A jeśli chodzi o kwotę w pozycji 41 to tak jest.
Ale znalazłam coś w objaśnieniach tylko tego nie rozumiem. Mianowicie piszą że: "Jeżeli otrzymałam formularz PIT-40A to w zeznaniu podatkowym PIT-36 lub PIT-37 w wierszu 'Emerytury-renty oraz inne krajowe świadczenia...' w kolumnie"f" wpisuje się zaliczkę na podatek w wysokości wykazanej w poz. 45 która uwzględnia rozliczenie kwoty do zapłaty ( poz.43), odpowiednio kwoty nadpłaty (poz. 44)
W PIT-40A w poz. 45 pisze; Jeżeli z rocznego obliczenia podatku wynika:
-kwota do zapłaty, należy wpisac sumę kwot z poz. 34 i 43
u mnie: poz. 34 to 76zł a poz. 43 to 0zł czyli wychodzi 76zł
-kwota nadpłaty, należy od kwoty z poz. 34 odjąc kwotę z poz. 44
u mnie: poz. 76zł a poz. 44 to 76 czyli wychodzi 0
Ja w tej pozycji mam 0 wpisane.
To jak oni to zrobili? Dlaczego odjęli a nie dodali?
Czy ma to związek z tym że prawdopodobnie oddali mi te 76 zł bo ostatnio przyszła mi wyższa renta o ponad 100zł. Więc nie sądzę żeby mi aż tyle podwyższyli a decyzji o waloryzacji jeszcze nie mam niestety.
Ale znalazłam coś w objaśnieniach tylko tego nie rozumiem. Mianowicie piszą że: "Jeżeli otrzymałam formularz PIT-40A to w zeznaniu podatkowym PIT-36 lub PIT-37 w wierszu 'Emerytury-renty oraz inne krajowe świadczenia...' w kolumnie"f" wpisuje się zaliczkę na podatek w wysokości wykazanej w poz. 45 która uwzględnia rozliczenie kwoty do zapłaty ( poz.43), odpowiednio kwoty nadpłaty (poz. 44)
W PIT-40A w poz. 45 pisze; Jeżeli z rocznego obliczenia podatku wynika:
-kwota do zapłaty, należy wpisac sumę kwot z poz. 34 i 43
u mnie: poz. 34 to 76zł a poz. 43 to 0zł czyli wychodzi 76zł
-kwota nadpłaty, należy od kwoty z poz. 34 odjąc kwotę z poz. 44
u mnie: poz. 76zł a poz. 44 to 76 czyli wychodzi 0
Ja w tej pozycji mam 0 wpisane.
To jak oni to zrobili? Dlaczego odjęli a nie dodali?
Czy ma to związek z tym że prawdopodobnie oddali mi te 76 zł bo ostatnio przyszła mi wyższa renta o ponad 100zł. Więc nie sądzę żeby mi aż tyle podwyższyli a decyzji o waloryzacji jeszcze nie mam niestety.
Tak,oddali Ci te 76zł i dlatego zaliczkę do PIT-37 bierze się z pola 45,a nie 34 żebyś teraz drugi raz nie dostała tych 76zł przy rozliczaniu na PIT-37, rozumiesz ? :)
aha takie coś, tak rozumiem. Dzięki za pomoc:)