koszty uzyskania przychodu
-
krzysiek.k120
koszty uzyskania przychodu
Mam pit-11 w rubr. działalnoćć wykonywana osobiście jest przychód 778,8 koszty uzyskania 471,98.
Zastanawiam się czy mogą być takie koszty do tego przychodu.
Na picie są jeszcze inne przychody od tego samego pracodawcy: należnośći ze stosunku pracy i inne źródła.
Wytłumaczcie mi skąd takie koszty, chyba księgowa wie co robi????????
Zastanawiam się czy mogą być takie koszty do tego przychodu.
Na picie są jeszcze inne przychody od tego samego pracodawcy: należnośći ze stosunku pracy i inne źródła.
Wytłumaczcie mi skąd takie koszty, chyba księgowa wie co robi????????
Re: koszty uzyskania przyschodu
wg mnie te koszty są za wysokie w stosunku do podanej kwoty przychodu
wg mnie także
Najwyższe koszty uzyskania przy umowie cywilnoprawnej jakie znam, to 50% przychodu
Najwyższe koszty uzyskania przy umowie cywilnoprawnej jakie znam, to 50% przychodu
"przychód 778,8"
a może to dochód a nie przychód?
a może to dochód a nie przychód?
-
krzysiek.k120
Kwoty są podane prawidłowo , dochód i koszty to chyba za członkowstwo w radzie nadzorczej (koszty z art13 pkt.7 )
-
krzysiek.k120
Możliwe to, jak się zachować, przecież nie ja wystawiam pit-11
krzysiek.k120 napisał(a) :
> Możliwe to, jak się zachować, przecież nie ja wystawiam pit-11
Zacytuję Stanisława Słonimskiego: "Kiedy nie wiesz, jak się zachować, zachowuj się przyzwoicie."
A poważnie:
jeżeli są to kwoty za udział w radzie nadzorczej, to PIT-11 wystawiono prawidłowo - koszty uzyskania są w wysokości kosztów "pracowniczych" czyli 111,25 zł (lub 139,06 zł) miesięcznie. Jeśli wynagrodzenie za udział w posiedzeniu jest nieduże, to podane kwoty są możliwe.
Podsumowując: przepisujesz podane kwoty z PIT-11 do zeznania rocznego.
> Możliwe to, jak się zachować, przecież nie ja wystawiam pit-11
Zacytuję Stanisława Słonimskiego: "Kiedy nie wiesz, jak się zachować, zachowuj się przyzwoicie."
A poważnie:
jeżeli są to kwoty za udział w radzie nadzorczej, to PIT-11 wystawiono prawidłowo - koszty uzyskania są w wysokości kosztów "pracowniczych" czyli 111,25 zł (lub 139,06 zł) miesięcznie. Jeśli wynagrodzenie za udział w posiedzeniu jest nieduże, to podane kwoty są możliwe.
Podsumowując: przepisujesz podane kwoty z PIT-11 do zeznania rocznego.
"Kiedy nie wiesz, jak się zachować, zachowuj się przyzwoicie"
drukuję i na tablicę korkową
:)
drukuję i na tablicę korkową
:)
owszem, koszty "pracownicze", ale kwota kup cokolwiek nierówna, a więc można ją wyrównać do pełnej, przysługującej ilości kosztów miesięcznych
koleżanka napisał(a) :
> owszem, koszty "pracownicze", ale kwota kup cokolwiek nierówna, a
> więc można ją wyrównać do pełnej, przysługującej ilości kosztów
> miesięcznych
Lepiej zapytać wystawcę PIT-11.
Widzę 2 możliwości:
1. w jakimś miesiącu wynagrodzenie za udział w RN było mniejsze od miesięcznych kosztów, więc odliczono za ten miesiąc niepełną miesięczną kwotę kosztów
2. oprócz posiedzeń za RN wypłacono też jakieś zlecenie/dzieło z 20%/50% kup
W przypadku 1. należy w zeznaniu rocznym ująć koszty w wysokości ilość miesięcy*miesięczne koszty.
W przypadku 2. (jeśli nie wystąpiła sytuacja z wariantu 1.) w zeznaniu ująć koszty wykazane w PIT-11
> owszem, koszty "pracownicze", ale kwota kup cokolwiek nierówna, a
> więc można ją wyrównać do pełnej, przysługującej ilości kosztów
> miesięcznych
Lepiej zapytać wystawcę PIT-11.
Widzę 2 możliwości:
1. w jakimś miesiącu wynagrodzenie za udział w RN było mniejsze od miesięcznych kosztów, więc odliczono za ten miesiąc niepełną miesięczną kwotę kosztów
2. oprócz posiedzeń za RN wypłacono też jakieś zlecenie/dzieło z 20%/50% kup
W przypadku 1. należy w zeznaniu rocznym ująć koszty w wysokości ilość miesięcy*miesięczne koszty.
W przypadku 2. (jeśli nie wystąpiła sytuacja z wariantu 1.) w zeznaniu ująć koszty wykazane w PIT-11