Witam
Po kolei - zawsze rozliczałem rodziców wspólnie i odpisywałem internet, ale tata zmarł w kwietniu 2011 i teraz pytania
1. ZUS nie przysłał rozliczenia emerytury taty - czy aby rozliczyć mamę wspólnie z tatą muszę mieć ten Pit-40A taty? Jak go zdobyć?
2. Telefon (internret) był zawsze na tatę dopiero rachunki na mamę zaczęli przysyłać od października. Wcześniej cały czas na tatę. Jak rozliczyć ten internet?
3. Co z kosztami uzyskania przychodu ? Na tym picie mamy nie ma....
Pozdrawiam
Internet, rozliczenie wspólne, śmierć podatnika
Re: Internet, rozliczenie wspólne, śmierć podatnika
cześć krzysiob
Tak, aby rozliczyć rodziców we wspólnym PIT-37 musisz mieć z ZUS taty PIT. Ale zapewne będzie to PIT-11A, skoro tata zmarł w trakcie roku. Należy udać się do ZUS i go odebrać, lub zwrócić się o jego przesłanie na adres domowy.
Faktury za internet możesz rozliczyć w PIT/O, zgodnie z danymi na fakturach. Limit jest do 760 zł /odliczenie od dochodu/.
Jaki PIT mama otrzymała, z jakich przychodów ? Jeśli z emerytury to kup nie są należne.
Tak, aby rozliczyć rodziców we wspólnym PIT-37 musisz mieć z ZUS taty PIT. Ale zapewne będzie to PIT-11A, skoro tata zmarł w trakcie roku. Należy udać się do ZUS i go odebrać, lub zwrócić się o jego przesłanie na adres domowy.
Faktury za internet możesz rozliczyć w PIT/O, zgodnie z danymi na fakturach. Limit jest do 760 zł /odliczenie od dochodu/.
Jaki PIT mama otrzymała, z jakich przychodów ? Jeśli z emerytury to kup nie są należne.
Dziękuję bardzo za informację.
Jeszcze tylko drobne pytanie. Tata zmarł w maju a rachunki na tatę za telefon + internet były wystawiane do października i to tylko na tatę... Dlatego czy mimo tego faktu mogę rozliczając mamę z tatą odliczyć internet za cały rok?
Tak mama ma emeryturę.
Pozdrawiam
Jeszcze tylko drobne pytanie. Tata zmarł w maju a rachunki na tatę za telefon + internet były wystawiane do października i to tylko na tatę... Dlatego czy mimo tego faktu mogę rozliczając mamę z tatą odliczyć internet za cały rok?
Tak mama ma emeryturę.
Pozdrawiam
moim zdaniem możesz odliczyć, ale w granicach dozwolonego limitu
Dziękuję jeszcze raz. Czyli w jednym limicie (i tak więcej nie będzie...)