Miejsce zamieszkania a NIP3

jusy

Miejsce zamieszkania a NIP3

Post autor: jusy »

Mam do rozliczenia pewną osobę, która jest zameldowana w pewnym mieście a mieszka i pracuje w innym już od lutego zeszłego roku. Nie zgłaszała tego faktu do swojego urzędu skarbowego formularzem NIP3, chce to zrobić teraz przy okazji składania rocznego zeznania. Proszę o pomoc jak to teraz rozegrać?? Z tego co wiem, to takie zgłoszenie należy zrobić w ciągu 30 dni???? Czy grozą jakieś kary za niezgłoszenie tego? Ale tak czy tak rozumiem, że trzeba to zgłosić i ten formularz NIP3 oddaje się do US tam gdzie jest zameldowana czy tu gdzie mieszka? Rozliczenie roczne składać tutaj czy tam?? Osoba ta ma łącznie 4 pity (renta, oraz 3 od pracodawców) w tym dwa ze wskazaniem na urząd w miejscu zameldowania a dwa w miejscu zamieszkania. Gdzie i co złożyć??
Dziękuje z góry za pomoc.
JUSTYNA

jusy

Re: Miejsce zamieszkania a NIP3

Aaa i nie wiem czy to istotne ale w obecnym miejscu zamieszkania też zmieniała adres :/

koleżanka

Post autor: koleżanka »

Wg mnie powinna się rozliczać w US według miejsca zamieszkania w dniu 31 grudnia.
A adres zamieszkania może zgłosić do tego US na druku ZAP-3, bo już nie funkcjonuje NIP-3.
A to, że jej pity znajdą się w różnych urzędach nie jest jej problemem, bo urzędy przesyłają między sobą zeznania podatników.

Czech

Post autor: Czech »

ZAP-3 w tym przypadku nie jest konieczny, wystarczy, że na rozliczeniu PIT poda swoje aktualne miejsce zamieszkania - Urząd Skarbowy potraktuje to rozliczenie jednocześnie jako aktualizację adresu.

jusy

Tak czy tak muszę zgłosić tej osobie konto bankowe, wiec rozumiem, że teraz tylko obowiązuje ZAP3 w tym temacie i tym adresem i przynależnością do US się nie przejmować tylko wpisać aktualne miejsce zamieszkania tak??

Zablokowany