PIT-8C do PIT-38
PIT-8C do PIT-38
Rozliczam się w PIT-37 a teraz otrzymałem PIT-8C z Dom Maklerskiego i wypełniam PIT-38
PIT-8C do PIT-38
Poz.55 do do poz.20
Poz .56 do poz.21
Mam jeszcze w picie 8c wypełnioną poz. 35 przychód "500zl" a opis to poz. 34 "Przychody z konkursu".jak rozliczyć gdzie wpisać ten Przychód z konkursu?
PIT-8C do PIT-38
Poz.55 do do poz.20
Poz .56 do poz.21
Mam jeszcze w picie 8c wypełnioną poz. 35 przychód "500zl" a opis to poz. 34 "Przychody z konkursu".jak rozliczyć gdzie wpisać ten Przychód z konkursu?
Re: PIT-8C do PIT-38
PIT-38 OK - akcje z PIT8c
Dochód w poz. 35 z PIT-8c "wymusza" rozliczenie wszystkich pozostałych dochodów (praca, umowa zlecenie itd) na PIT-36 - a przychód z konkursu w "inne źródła".
Dochód w poz. 35 z PIT-8c "wymusza" rozliczenie wszystkich pozostałych dochodów (praca, umowa zlecenie itd) na PIT-36 - a przychód z konkursu w "inne źródła".
Noto mam problem, bo złożyłem rozliczenie wspólnie z żoną na PIT-37 PIT/0 i PIT/D biura maklerskie zawsze późno przesyłają PIT-8C i nie spodziewałem się, że nagrodę trzeba rozliczać na inny PIT jak PIT-38 proszę o pomoc jak wybrnąć z zaistniałej sytuacji?
Czy można wycofać PIT-37 i złożyć PIT-36 jeśli tak to jak to zrobić ?
Czy można wycofać PIT-37 i złożyć PIT-36 jeśli tak to jak to zrobić ?
nie ma "wycofania" zeznania, poprawkę można zrobić tylko przez korektę
ale skoro już zrobiłeś zeznanie w PIT-37 to moim zdaniem na razie nic z tym nie rób, jeśli wasz US uzna, że należy przepisać na inny druk to was wezwie do zrobienia korekty
zakładam, że przychód z konkursu też wpisałeś do tego pita 37
ale skoro już zrobiłeś zeznanie w PIT-37 to moim zdaniem na razie nic z tym nie rób, jeśli wasz US uzna, że należy przepisać na inny druk to was wezwie do zrobienia korekty
zakładam, że przychód z konkursu też wpisałeś do tego pita 37
Nie wpisałem do PIT-37 przychodu z konkursu myślałem że to zrobię w PIT-38 i zapłacę 19% a teraz to może zrobię korektę do PIT-37 w pozycje 82 bo jestem małżonkiem podatnika wpiszę 500zł i trzeba zapłacić podatek od tego dochodu 19% tak czy się mylę ?
500*19%=95zł
95zł wpisuje w pozycje 86 ?
500*19%=95zł
95zł wpisuje w pozycje 86 ?
Wobec tego musisz zrobić korektę zeznania, i teraz rozliczyć się w PIT-36, nagrodę wykazać w poz. inne źródła, wpisać wszystkie przychody z pita 37 i od nowa wyliczyć podatek 18 % a nie 19.
Jeśli wyjdzie kwota do zapłaty to termin jest do końca kwietnia.
Jeśli wyjdzie kwota do zapłaty to termin jest do końca kwietnia.
Jeżeli już złożyłeś zeznanie PIT-37 to musisz zrobić korektę.
Wszystko to co wpisałeś w PIT-37 musisz przepisać na PIT-36 razem z załącznikami - PIT/O, PIT/D.
500 z konkursu wpisujesz w poz.120 a program dopisze go jeszcze do poz.122.
Nie wpisujesz podatku w poz.124 - bo go nie zapłaciłeś. Program sam doliczy należny podatek.
Na marginesie - to będzie 18% z 500 = 90 zł i o tyle zmieni się kwota podatku końcowego rozliczenia.
Musisz jeszcze zaznaczyć kwadracik nr 2 w poz.10 i napisać na osobnej kartce krótkie wyjaśnienie przyczyny korekty, które dołączysz do zeznania PIT-36.
Wszystko to co wpisałeś w PIT-37 musisz przepisać na PIT-36 razem z załącznikami - PIT/O, PIT/D.
500 z konkursu wpisujesz w poz.120 a program dopisze go jeszcze do poz.122.
Nie wpisujesz podatku w poz.124 - bo go nie zapłaciłeś. Program sam doliczy należny podatek.
Na marginesie - to będzie 18% z 500 = 90 zł i o tyle zmieni się kwota podatku końcowego rozliczenia.
Musisz jeszcze zaznaczyć kwadracik nr 2 w poz.10 i napisać na osobnej kartce krótkie wyjaśnienie przyczyny korekty, które dołączysz do zeznania PIT-36.
Będę miał problem z PIT/D do PIT-36 mam ODLICZENIA, KTURE NIE ZNALAZŁY POKRYCIA W PDATKU ZA LATA UBIEGŁE 1850zł mam to w PIT/D do PIT-37 w poz.48 i 49 oraz 51 a w PIT/D do PIT-36 niema takiej pozycji, aby to odliczyć?
Budowa domu
Przepraszam już znalazłem
Budowa domu
Przepraszam już znalazłem
Ostatnio zmieniony 7 mar 2012, o 22:30 przez cesiek, łącznie zmieniany 1 raz.
powinno przepisać do poz.180 w PIT-36