przeliczenia euro na zł w dochodach...
przeliczenia euro na zł w dochodach...
Moje wpłaty na konto z pracy w Holandii nijaj nie mają się z jarografem rocznym który dostałm więc mam problem jak liczyc, przelicza na zł /kursy wpłat od 3,94 do 3,98 / mogę przelicza wszystko 3,98? dzieki
Re: przeliczenia euro na zł w dochodach...
Każdą wypłatę gotówki - czy to było raz na miesiąc, czy raz w tygodniu, czy jeszcze inaczej- musisz osobno przeliczyć.
Jeżeli np.: dostałaś wypłatę dnia 05 kwietnia to musisz wziąć średni kurs NBP z najbliższego roboczego dnia poprzedzającego. Jeżeli 05 kwietnia był w środę to bierzesz kurs z 04 kwietnia, a jeżeli 05 kwietnia wypadł w poniedziałek to bierzesz z piątku czyli 02 kwietnia.
Stosowanie uśrednionej lub maksymalnej stawki przeliczeniowej nie jest prawidłowe, ale czasem - gdy nie mamy dokumentów z poszczególnych wypłat może to być jakieś mniejsze zło. Dochód jest wtedy trochę zawyżony, ale US nie oskarży nas wtedy o próbę unikania obowiązku zapłaty podatku.
Jeżeli np.: dostałaś wypłatę dnia 05 kwietnia to musisz wziąć średni kurs NBP z najbliższego roboczego dnia poprzedzającego. Jeżeli 05 kwietnia był w środę to bierzesz kurs z 04 kwietnia, a jeżeli 05 kwietnia wypadł w poniedziałek to bierzesz z piątku czyli 02 kwietnia.
Stosowanie uśrednionej lub maksymalnej stawki przeliczeniowej nie jest prawidłowe, ale czasem - gdy nie mamy dokumentów z poszczególnych wypłat może to być jakieś mniejsze zło. Dochód jest wtedy trochę zawyżony, ale US nie oskarży nas wtedy o próbę unikania obowiązku zapłaty podatku.
Dzieki za wiadomości ale mój problem tkwi w czym innym otóż z dokumentacji którą posiadam z firmy nie /7 tygodniówek/ dodając płce brutto nie uzyskam kwoty brutto która dostałam w rozliczeniu rocznym ,natomiast wpłaty netto na konto to całkiem inna kwota /jedynie tą mogłabym przeliczy wg prawidłowości/
mając netto nie mogę obliczy brutto /jakieś urlopowe, dodatki np 4,47 /
Reasumując to nie bedzie takim strasznym przestępstwem jak obliczenia zrobię z najwyższym kursem tego okresu?
mając netto nie mogę obliczy brutto /jakieś urlopowe, dodatki np 4,47 /
Reasumując to nie bedzie takim strasznym przestępstwem jak obliczenia zrobię z najwyższym kursem tego okresu?
Ja ci "rozgrzeszenia" nie udzielę ;-)))))))))
Dziekuje bardzo!!!!!!!!!!!!!!! więcej do tematu nie wrócę ,porozliczałam rodzinie PIT-y i sobie do poczytania za rok za rok
pozdrawiam
pozdrawiam
Jednak doszłam do płac brutto i dochód wg wskazówek .jeszce raz wielkie dzieki