Ulga rehalilitacujna pit 2011

kubikbozena

Ulga rehalilitacujna pit 2011

Post autor: kubikbozena »

moja babcia ma 78 lat ma I grupę i pobiera emeryturę proszę powiedzieć czy może od dochodów odliczyć ulgę rehabilitacyjną jeśli nie posiada żadnych dokumentowanych wydatków, musi zażywać lekarstwa ma to udokumentowane ale faktur nie ma, dodatkowo w roku 2011 przechodziła rehabilitację, proszę o pomoc czy przysługuje jej jakaś ulga ??? jeśli tak to jaka ???
Będę wdzięczna za szybką odpowiedź

marbar

Re: Ulga rehalilitacujna pit 2011

Post autor: marbar »

żeby skorzystać z ulgi rehabilitacyjnej należy posiadać orzeczoną niepełnosprawność.
Czy Babcia ma jakąś grupę inwalidztwa?
Bo sam wiek to niestety za mało.

kubikbozena

tak babcia ma orzeczenie o niepełnosprawności ma I grupę

marbar

"jeśli nie posiada żadnych dokumentowanych wydatków, musi zażywać lekarstwa ma to udokumentowane ale faktur nie ma, dodatkowo w roku 2011 przechodziła rehabilitację,"

to trochę utrudnia, ale są wydatki, których dokumentować nie trzeba.
Pisania jest dużo, więc może dam Ci linka, poczytasz sobie i ewentualnie już konktretniej zapytasz, ok?

http://www.pit.pl/ulga-rehabilitacyjna/

kubikbozena

tak czytałam ten artykuł, ale mam wątpliwości czy babcia może skorzystać z ulgi na rehabilitację
"Cel rehabilitacji

Ulga rehabilitacyjna przysługuje na realizację dwóch celów:

* rehabilitację (sprzęt, leki),
* ułatwianie wykonywania czynności życiowych (sprzęt zarówno ortopedyczno-medyczny, jak i przystosowujący.
Celami, które uprawniają do ulgi są wydatki na:
niepełnosprawnych zaliczonych do I grupy inwalidztwa;
i teraz mam pytanie, ponieważ wg mnie babcia może skorzystać z tej ulgi ale w jakiej wysokości, bo to sprawia mi trudność ??

marbar

na te cele, które wymieniasz, musi mieć dokumenty, ze poniosła takie wydatki

kubikbozena

ok, a powiedz mi czy jest możliwość odliczenia od dochodu jakiejś konkretnej kwoty, która jest odgórnie określona, nie posiadając do tego rachunków ?

Bartek

Post autor: Bartek »

Nie posiadając rachunków można odliczyć np "używanie samochodu osobowego, stanowiącego własność (współwłasność) osoby niepełnosprawnej zaliczonej do I lub II grupy inwalidztwa lub podatnika mającego na utrzymaniu osobę niepełnosprawną zaliczoną do I lub II grupy inwalidztwa albo dzieci niepełnosprawne, które nie ukończyły 16 roku życia, dla potrzeb związanych z koniecznym przewozem na niezbędne zabiegi leczniczo-rehabilitacyjne - w wysokości nieprzekraczającej w roku podatkowym kwoty 2280 zł." - o ile nie trzeba mieć np faktur za paliwo to przydały by się potwierdzenia,że takowe zabiegi się odbyły.

kubikbozena

dziękuję, że tak szybko otrzymuję odpowiedzi, przepraszam tez, że może jestem trochę niekonkretna, ale mam jeszcze pytanie ponieważ babcia nie jest współwłaścicielem ani właścicielem samochodu, czy istnieje jeszcze jakaś inna ewentualność ?

Bartek

Post autor: Bartek »

W przypadku:
- opłat na rzecz przewodników osób niewidomych i osób z niepełnosprawnością narządu ruchu,
- opłat za utrzymanie psa asystującego, o którym mowa w ustawie o rehabilitacji zawodowej,
- opłat z tytułu używania samochodu osobowego dla potrzeb związanych z koniecznym przewozem na niezbędne zabiegi leczniczo-rehabilitacyjne,

nie jest wymagane posiadanie dokumentów stwierdzających wysokość wydatków. Jednakże na żądanie organów podatkowych lub organów kontroli skarbowej podatnik jest obowiązany przedstawić dowody niezbędne do ustalenia prawa do odliczenia, w szczególności:
- wskazać z imienia i nazwiska osoby, które opłacono w związku z pełnieniem przez nie funkcji przewodnika (osoby te muszą wykazać dochód z tytułu pełnienia roli przewodnika w swoim PIT,wiersz "inne źródła");
- okazać certyfikat potwierdzający status psa asystującego;
- okazać dokument potwierdzający zlecenie i odbycie niezbędnych zabiegów leczniczo-rehabilitacyjnych (w związku z wyjazdami na nie samochodem).

Reszta "podulg" wymaga podkładek w postaci faktur VAT.

Zablokowany