Chciałbym prosić o pomoc w rozliczeniu ulgi na remont mieszkania.
Dostałem faktury od mamy i chciałbym rozliczyć.Tylko nie wiem jak sie do tego zabrać.Faktury są od roku 2008.
Po pierwsze-czy mam to rozliczyć w załączniku do pita 37 czyli PIT/D czy trzeba to osobno czyli we wniosku VZM-1.Bo chyba trzeba osobno, gdyż w picie D mógłbym tylko odliczyć materiały które by były kupione w 2011 roku.Tak to rozumię ale chciałby dowiedzieć się od Was.
Po drugie-jeżeli było by to w picie D, to jak to wpisywać i gdzie.Czyli wszystko zsumować i dopiero wtedy wprowadzić tą sumę do wyznaczonego miejsca czy jak?
Po prosty chciałbym podpowiedzi, gdyż stoją przedemną faktury Vat i nie wiem co z Nimi zrobić, więc bardzo proszę o pomoc( taką dla pierwszo klaśisty)
Ulga budowlana i jak to rozliczyć
Re: Ulga budowlana i jak to rozliczyć
".. gdyż w picie D mógłbym tylko odliczyć materiały które by były kupione w 2011 roku.."
Tak by było, gdyby ulga remontowa nadal istniała.
A ona już od lat zlikwidowana.
Odliczenia dokonywać mogą jeszcze jedynie osoby na zasadach praw nabytych. Kontynuacja.
Tzn. ktoś miał do odliczenia w 2004 roku dużą kwotę, nie wystarczyło podatku i tak sobie odlicza po kawałku do dziś.
W Twoim przypadku można skorzystać ze zwrotu części vat (VZM)
Tak by było, gdyby ulga remontowa nadal istniała.
A ona już od lat zlikwidowana.
Odliczenia dokonywać mogą jeszcze jedynie osoby na zasadach praw nabytych. Kontynuacja.
Tzn. ktoś miał do odliczenia w 2004 roku dużą kwotę, nie wystarczyło podatku i tak sobie odlicza po kawałku do dziś.
W Twoim przypadku można skorzystać ze zwrotu części vat (VZM)
Re: Ulga budowlana i jak to rozliczyć
marbar napisał(a) :
> W Twoim przypadku można skorzystać ze zwrotu części vat (VZM)
Czyli tylko to można odliczyć w VZM-1 i nic po za tym.Czyli w picie tago się nie robi.
dziekuje
> W Twoim przypadku można skorzystać ze zwrotu części vat (VZM)
Czyli tylko to można odliczyć w VZM-1 i nic po za tym.Czyli w picie tago się nie robi.
dziekuje