zgon podatnika - rozliczają spadkobiercy?
zgon podatnika - rozliczają spadkobiercy?
Syn zmarł w październiku 2011. Był rozwiedziony, dwoje dzieci, była żona niepracująca. Mieszkał ze mną , więc jego zakład pracy przesłał do mnie jego PIT 11. Czy jako jedyny pełnoletni spadkobierca mam rozliczyć jego PIT, czy wogóle nie rozliczać?
Re: zgon podatnika - rozliczają spadkobiercy?
Nie rozlicza się w tym przypadku dochodów zmarłego.
Witam,Spadkobiercy rozliczają zmarłego. Miałem ten sam przypadek ze zgonem syna.
Nie składa się Pit37 bo nie mozna podpisać za zmarłego,tylko na pisemny wniosek do Urzędu Skarbowego dołaczając PIT z Zakladu pracy dołaczając dokumenty uprawniające do ulgi ( faktury za internet, odpisy akt. urodzenia itp) oraz Postanowienie Sądu o nabyciu do spadku.
We wniosku uwzględnić o kwote nadpłaty, Urząd Skarbowy rozlicza. Jesli jest nadpłata
dzieli na spadkobierców.
Pozdrawiam
tel 886 177 493
Nie składa się Pit37 bo nie mozna podpisać za zmarłego,tylko na pisemny wniosek do Urzędu Skarbowego dołaczając PIT z Zakladu pracy dołaczając dokumenty uprawniające do ulgi ( faktury za internet, odpisy akt. urodzenia itp) oraz Postanowienie Sądu o nabyciu do spadku.
We wniosku uwzględnić o kwote nadpłaty, Urząd Skarbowy rozlicza. Jesli jest nadpłata
dzieli na spadkobierców.
Pozdrawiam
tel 886 177 493
To nie spadkobiercy rozliczają, lecz US może dokonać rocznego rozliczenia.
A Sowa pytał czy on sam ma rozliczyć PIT zmarłego syna.
A Sowa pytał czy on sam ma rozliczyć PIT zmarłego syna.
"lecz US może dokonać rocznego rozliczenia"
tak właśnie
tak właśnie