Praca w Czechach i w Polsce.

tysszek

Praca w Czechach i w Polsce.

Post autor: tysszek »

Witam.
Mam ogromny problem.
Nie mam zielonego pojęcia jak mam się rozliczyć. W Polsce pracowałem do końca kwietnia a Czechach od maja. Czy rozliczam się tu i tu czy tylko w Polsce?
Oraz kolejne pytanie jak to jest z pieniędzmi na dzieci? Tak jak w Polsce tak i w Czechach jest coś w rodzaju ulgi prorodzinnej czy jak to się zwie. Czy można to pobrać w Polsce jak i w Czechach jak np. żona pracuje w Polsce a mąż w Czechach? Ona tu a on tam?!

Mirek

Re: Praca w Czechach i w Polsce.

Post autor: Mirek »

Dochody uzyskane w Czechach z pracy najemnej są w Polsce zwolnione z podatku, jednak wykazuje się je w zeznaniu, celem obliczenia stopy procentowej, według której zostanie obliczony podatek od dochodów uzyskanych w Polsce.
Rozliczasz się na PIT-36 z załącznikiem PIT-ZG.
Dochody z Polski podajesz w części D zeznania + składki ZUS + składki zdrowotne.
Dochody z Czech (kwotę brutto) podajesz na załączniku PIT-ZG w poz. 8.
Resztę program obliczy.
Zapoznaj się z informacjami podanymi tekście dostępnym w pomocy do programu PITy2011 o rozliczaniu dochodów uzyskanych za granicą.

tysszek

Ale ja tą sumę muszę przeliczyć na złotówki, bo jak wpisuje w koronach to wychodzi ... .
A po jakim kursie ja to mam liczyć?

Mirek

Post autor: Mirek »

Przeliczyć na złote możesz np. po średnim kursie NBP ogłoszonym na dzień przed otrzymaniem wynagrodzenia.
Zapoznaj się z informacjami podanymi tekście dostępnym w pomocy do programu PITy2011 o rozliczaniu dochodów uzyskanych za granicą.

tysszek

Czytałem ale o rozliczaniu za granicą za wiele tam niema.
Tak więc razie sam tego nie ogarnę.

ola989

Post autor: ola989 »

Witam mam ten sam problem

rozliczam sie tylko z pasków wypłaty ( oddaje je do ksiegowej ) plus polski zaswiadczenie o zarobkach
ale musze przetlumaczyc najpierw ten czeski pasek wypłaty

moze ktos mi pomoże? potrzebuje przetłumaczyc:

mimoradne odmeny
vymer zaklad SP
odvod SP
vymer zaklad ZP
odvod Zp
superhruba mzda-zakl dane
dan po sleve

Zablokowany