Stypendium dziecka a ulga pro rodzinna
Stypendium dziecka a ulga pro rodzinna
Syn otrzymał w poprzednim roku stypendium oraz nagrodę o łącznej wartosci 3200, nigdzie nie pracuje tylko studiuje, otrzymał na to pit 8C, rozliczam sie jako samotna matka, czy w związku z wysokością stypenidia moge odliczyć ulgę prorodzinną na niego, bede wdzięczna za pomoc. I jeszcze pytanie na jakim picie rozliczyć syna 37 w kolumnie inne źródła czy 36?
Re: Stypendium dziecka a ulga pro rodzinna
stypendia są zwolnione z pdof do jakiejś kwoty /nie pamiętam dokładnie/, więc należy to rozdzielić, bo łączna wartość niewiele mówi
I jedno i drugie jest za wyniki w nauce z tym że nagroda za skończona naukę w technikum w kwocie 2000, w rubryce 34, a stypendium miesięczne za tamten rok to kwota 1200, w rubryce 41. Żadne nie było opodatkowane i oba przyszły na pit 8C z dwóch róznych źrodeł, jak obliczam pit nie zaleznie czy na 37 czy na 36 wychodzi mu 20 zł podatku do zapłacenia, ale nie wiem jak to sie ma do ulgi pro rodzinnej gdyż z tego co wiem to niewiele ponad trzy tysiace może być zarobek dziecka i czy stypendia to to samo co zarobek. Prosze kogoś zorientowanego w temacie o odpowiedź.
Próbowałam zapytac w Urzedzie skarbowym ale otrzymałam dwie różne odpowiedzi jedna pani powiedziała że jesli został wysłany pit to trzeba go rozliczyć, a jako ze nie była pewna na 100% skierowała mnie do innej ta z kolei powiedziała ze jak kwota swiadczenia i kwota wolna od podatku jest taka sama to raczej nie trzeba i znowu pokierowała mnie dalej z tym że tam nie udało mi sie jeszcze skontaktować. Gdyby rzeczywiscie tego pitu nie było potrzeby rozliczac to sprawa byłaby prosta bo nagroda nie przekracza 3000 i moge skorzystac z ulgi pro rodzinnej, ale skoro nawet w Urzedzie nie sa pewni to nie wiem co robić może jednak jest tu ktos kompetentny w takich sprawach i zorientowany mogacy udzielić mi własciwej odpowiedzi.
"a stypendium miesięczne za tamten rok to kwota 1200, w rubryce 41"
poz.41 jest w bloku E, gdzie wykazywane są stypendia- przychody zwolnione z opodatkowania, do wysokości 3800 w roku.
Ty masz tam wykazane 1200, więc moim zdaniem nie wykazujesz tego w zeznaniu rocznym.
Wg mnie syn powinien złożyć PIT 36 z dochodem - nagrodą 2000
I możesz skorzystać z ulgi prorodzinnej
Tak to widzę
poz.41 jest w bloku E, gdzie wykazywane są stypendia- przychody zwolnione z opodatkowania, do wysokości 3800 w roku.
Ty masz tam wykazane 1200, więc moim zdaniem nie wykazujesz tego w zeznaniu rocznym.
Wg mnie syn powinien złożyć PIT 36 z dochodem - nagrodą 2000
I możesz skorzystać z ulgi prorodzinnej
Tak to widzę