status 102

Grzegorz

Re: status 102

Post autor: Grzegorz »

Ija mam identyczny problem. I ci z tym zrobić?

Darek

Post autor: Darek »

Witam...
Wysłałem przed chwilą i u mnie to samo... Identyfikator teoretycznie skopiowany do schowka ale go nie ma... W trakcie wysyłania pojawiła się tylko informacja, że dane są przetwarzane i żeby sprawdzić ponownie w przeciągu 24 godz. i cisza...

Gość

Post autor: Gość »

Status 102
W poniedziałek chyba Ministerstwo Finansów zatka się telefonami.
Brak kodu referencyjnego (identyfikatora) - jak sądzę - świadczy iż serwer MF nie przyjął prawidłowo PIT-u.
Ja wysłałem PIT 37 dzisiaj chyba pięć razy.
Gdyby został przyjęty, to następne wysyłki byłyby odrzucane ze statusem 411 (zeznanie o takim NIP-ie już jest w systemie). A nadal zwracał status 102.
W dodatku próbowałem przepisać PIT 37 na e-formularzu i wysłać bezpośrednio z bramki MF.
Po wysyłce też nie zwróciło mi numeru referencyjnego.
No to ciekawe, doszło czy nie doszło.
A może dostanę kilkakrotny zwrot nadpłaconego podatku???

Mario

Post autor: Mario »

Może w MF skończyły się identyfikatory :D
A tak na poważnie mam dokładnie to samo i też się wczoraj wkurzałem. Status 102 i brak identyfikatora. Myślałem, że to coś u mnie ale wygląda na to, że to globalny problem.

grzemo

Post autor: grzemo »

Dołączam się do szacownego grona użytkowników dla których system działa na 102!
Po którejś z kolei próbie otrzymałem identyfikator! (może pomogło przejście na konto admina?). Ale co z tego, skoro sprawdzając co jakiś czas status otrzymuję różne odpowiedzi: 102, 300, 411.

ret

Post autor: ret »

A co tu ma wspólnego konto admina ???
Ja na nim siedzę cały czas. Wysyłałem PIT-a 4 lutego: bez problemu. Wczoraj drugiego: już nie znalazł dokumentu, za drugim razem poszedł. Dzisiaj trzeci: jedno słowo -KATASTROFA, a nie system.

wayron

Post autor: wayron »

Masakra jak mozna tak spaprac system. Ja narazie wysylalem kilka razy i ciagle 102.

adaM

Post autor: adaM »

No to chyba jest przypadłość e-deklaracji. W poprzedni weekend też nie przyjmowało zeznań, albo przyjmowało czasami. Proponowałbym poczekać cierpliwie na poniedziałek i będzie OK

Devon

Post autor: Devon »

Dokładnie tak samo 5 razy wysyłałem i ciągle brak identyfikatora, cały dzień zmarnowany, człowiek zdenerwowany bo nie wiadomo co i jak, przeszedł nie przeszedł, co z tym co nie ma identyfikatora przyjmą, odrzucą doślą jakoś? :) Takie rzeczy to tylko w Polsce i jeszcze za nasze pieniądze.

Co ciekawe na tygodniu wysyłałem pita rodzinie i ciągle wysyłałem testowo, bo nie chciał przyjąć. W końcu przyjął testowo, więc zadowolony wysyłam normalnie, niestety nie da się ponieważ pit z takim NIP'em już został złożony. I znowu myślenice, jak, kiedy. Dzwonię do US, Pani mi nie powie, bo trzeba się osobiście stawić z dowodem, mówię, że to nie moje, że rodzina, to trzeba upoważnienie, ale jak dalsza rodzina to będzie opłata skarbowa :( Dzwonię do Warszawy do obsługi technicznej, sprawdzą, ale trzeba wysłać identyfikator (którego nie mam bo skąd, mam tylko testowy, chyba, że to ten sam). Całą noc nie śpię, bo mnie pity prześladują, rodzina wkurzona, bo miało być lepiej, a wyszło jak zwykle. Rano wstałem i tak od niechcenia dałem wyślij. Poszło status 200. UPO do wydrukowania i bądź tu mądry. A dzisiaj 102 zaś. Człowiek jednak głupi, było jechać złożyć osobiście i spać spokojnie.

M.K.

Post autor: M.K. »

Po opisie statusu 102 - "proszę ponownie wysłać żądanie UPO" wysnuwam wniosek, że system e-deklaracje został przeciążony. Aby w programie PITy 2009 ponownie wysłać żądanie UPO należy użyć opcję (przycisk) "Ponownie sprawdź status" - i tak aż do skutku. Najlepiej odczekać parę godzin.

Zablokowany