Rozliczenie małżnków razem a internet
-
kanti067259
Rozliczenie małżnków razem a internet
Jak wpisać ulgę za internet przy rozliczeniu razem z żoną. Internet jest na mnie. Czy w pit/0 mogę max. kwotę 760 wpisać sobie i żonie czy tylko sobie czy może trzeba tą kwotę podzielić.
Re: Rozliczenie małżnków razem a internet
jeżeli internet jest tylko na Ciebie to 760 po Twojej stronie.
i pod warunkiem, że wydatki były na kwotę co najmniej 760 zł, a nie mniej
-
kanti067259
ok. dziękuje za info.
Rozumiem że może to odliczyć tylko ten na kogo są faktury.
Pytałem bo wpisując żonie część kwoty miałbym większą nadpłatę.
Jeszcze zapytam na przyszłość
- gdybym ten internet miał na nas dwoje to wtedy można by kwotę dzielić dowolnie lub odliczać od któregokolwiek z małżonków?
Rozumiem że może to odliczyć tylko ten na kogo są faktury.
Pytałem bo wpisując żonie część kwoty miałbym większą nadpłatę.
Jeszcze zapytam na przyszłość
- gdybym ten internet miał na nas dwoje to wtedy można by kwotę dzielić dowolnie lub odliczać od któregokolwiek z małżonków?
WPISAĆ KWOTĘ DO TWOJEJ RUBRYKI .
AUTENTYCZNIE PONIESIONE KOSZTY- JEDNAK NIE WIĘCEJ JAK 760ZŁ MAKSYMALNIE-
AUTENTYCZNIE PONIESIONE KOSZTY- JEDNAK NIE WIĘCEJ JAK 760ZŁ MAKSYMALNIE-
kanti067259 napisał(a) :
> ok. dziękuje za info.
> Pytałem bo wpisując żonie część kwoty miałbym większą nadpłatę.
Ja nie rozumiem, w jaki sposób miałbyś większą nadpłatę. Ja rozliczam się wspólnie z małżonką. Ale zrobiłem symulację na każde z osobna i jeśli chodzi o nadpłaty to w sumie prawie nie ma różnicy.
Pozdrawiam,
> ok. dziękuje za info.
> Pytałem bo wpisując żonie część kwoty miałbym większą nadpłatę.
Ja nie rozumiem, w jaki sposób miałbyś większą nadpłatę. Ja rozliczam się wspólnie z małżonką. Ale zrobiłem symulację na każde z osobna i jeśli chodzi o nadpłaty to w sumie prawie nie ma różnicy.
Pozdrawiam,
Bo jeżeli podatek jest na tyle niski,że już składki zdrowotne i ew. ulga na dziecko go zerują to jakiekolwiek odliczenia od dochodu faktycznie nic nie dadzą. Ale jeżeli komuś wychodzi po odliczeniu składek na ub zdrowotne i innych ulg odliczanych od podatku (np ulga na dziec) kwota dodatnia (w pozycji 118 PIT-37 jest jakaś kwota inna niż 0) to wówczas odliczając internet zmniejszamy kwotę w poz 118 i tym samym powiększamy kwotę zwrotu (lub zmniejszamy kwotę do zapłaty) o 18% kwoty wydanej na Internet (czy inne odliczenia od dochodu czyli rehabilitacja,darowizny,..).