witajcie mam pytanie mam zaświadczenie o dochodach z pracy w Niemczech i pare pozycji
brutto łącznie z podatkiem -41453,15
podatek zapł w niemczech- 4531,24
netto --36924,91
diety pobytowe -24909,18 jest to zaswiadczenie od polskiego pracodawcy tylko nie wiem jaką kwotę mam wpisac w pit zg w poz . 9 i czy jeszcze w pit zg mam coś wpisać?
niemcy
Re: niemcy
Dochody uzyskane w Niemczech wykazujesz w Polskim zeznaniu, jeżeli uzyskałeś w Polsce dochody opodatkowane na zasadach ogólnych.
Jeżeli takich dochodów w Polsce nie uzyskałeś nie musisz się w Polsce rozliczać a wspólne rozliczenie małżonków nie musi być korzystne z wykazanym dochodem uzyskanym w Niemczech.
W poz.9 na PIT-ZG wpisujesz kwotę przychodu brutto (z podatkiem) pomniejszoną o kwotę diet i jeszcze ewentualnie o koszty uzyskania w wysokości 111,25 za każdy, choćby niepełny miesiąc pracy w Niemczech. To wszystko.
Jeżeli takich dochodów w Polsce nie uzyskałeś nie musisz się w Polsce rozliczać a wspólne rozliczenie małżonków nie musi być korzystne z wykazanym dochodem uzyskanym w Niemczech.
W poz.9 na PIT-ZG wpisujesz kwotę przychodu brutto (z podatkiem) pomniejszoną o kwotę diet i jeszcze ewentualnie o koszty uzyskania w wysokości 111,25 za każdy, choćby niepełny miesiąc pracy w Niemczech. To wszystko.