Witam,
te pozycje chyba nie powinny być automatycznie zaokrąglane do złotego.
w moim przypadku ksiegowość US podała mi kwotę wpłaconego ryczałtu z groszami. niestety program zaokrągla do pełnych złotych i tak też wysyła do MF.
Trzeba będzie wydrukować i poprawić długopisem.
Pozdrawiam wszystkich podatników :)
Mariusz Bogdański
PIT28 pozycja 109 110 zaokrąglenie
Re: PIT28 pozycja 109 110 zaokrąglenie
"ksiegowość US podała mi kwotę wpłaconego ryczałtu z groszami"
Bo pewnie z groszami wpłacałeś (błędnie)
Zasady zaokrąglania podatków określone zostały w art. 63 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. - Ordynacja Podatkowa (Dz. U. z 2005 r. nr 8, poz. 60 ze zm.).
Dotyczy to również zaliczek na podatki, gdyż przez podatki rozumie się również zaliczki na podatki, zgodnie z art. 3 pkt 3 lit. a) Ordynacji podatkowej.
Program zrobiony zgodnie z przepisami prawnymi.
Rozumiem, iż faktycznie, jeśli nawet ktoś błędnie wpłacał, to chciałby skorzystać z możliwości elektronicznej wysyłki.
Chyba, że US nie będzie krzyczał na pominięcie tych groszy?
Bo pewnie z groszami wpłacałeś (błędnie)
Zasady zaokrąglania podatków określone zostały w art. 63 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. - Ordynacja Podatkowa (Dz. U. z 2005 r. nr 8, poz. 60 ze zm.).
Dotyczy to również zaliczek na podatki, gdyż przez podatki rozumie się również zaliczki na podatki, zgodnie z art. 3 pkt 3 lit. a) Ordynacji podatkowej.
Program zrobiony zgodnie z przepisami prawnymi.
Rozumiem, iż faktycznie, jeśli nawet ktoś błędnie wpłacał, to chciałby skorzystać z możliwości elektronicznej wysyłki.
Chyba, że US nie będzie krzyczał na pominięcie tych groszy?
-
Re: PIT28 pozycja 109 110 zaokrąglenie
Witam, właśnie krzyczy ....
ja wpłaciłem zaliczkę zaokrągloną, aczkolwiek US potrącił sobie z wpłaty w pierwszej kolejności 8,80 za przypomnienie i pewnie parę złotych odsetek. W efekcie kwota wpłaconego podatku wyszła im np. nie 200 zł tylko 178,24 no i muszę zrobić korektę :)
Pozdrawiam
Mario
ja wpłaciłem zaliczkę zaokrągloną, aczkolwiek US potrącił sobie z wpłaty w pierwszej kolejności 8,80 za przypomnienie i pewnie parę złotych odsetek. W efekcie kwota wpłaconego podatku wyszła im np. nie 200 zł tylko 178,24 no i muszę zrobić korektę :)
Pozdrawiam
Mario