prośba o pomoc przy kosztach uzyskania przychodu
witam mam pytanie
jeżeli w picie 11 mam inne miejsce zamieszkania niż adres firmy to moge podwyższyc KUP mimo iż pracodawca zaznaczył kwadracik 1 z jednego stosunku pracy.
a jeżeli pracodawca tej firmy ma kilka sklepów i ja pracuje w sklepie w mojej miejscowosci to moge podwyzszyc koszty czy nie?? w koncu w picie nie ma miejscowosci w której pracuje takiej samej w której mieszkam.
i drugie pytanie co do drugiego pitu dla szwagierki.
jezeli pracodawca potrącał jej z wypłaty na dojazd autobusem i dostała razem z pitem faktóre z miesięcznych biletów to ile maksymalnie moge odliczyć?? bo po sumowaniu wszystkich miesiąców bedzie tam ponad 3000zł a wiem ze jest limit jakis tylko nie wiem jaki.
Serdecznie dziękuje za pomoc
jeżeli w picie 11 mam inne miejsce zamieszkania niż adres firmy to moge podwyższyc KUP mimo iż pracodawca zaznaczył kwadracik 1 z jednego stosunku pracy.
a jeżeli pracodawca tej firmy ma kilka sklepów i ja pracuje w sklepie w mojej miejscowosci to moge podwyzszyc koszty czy nie?? w koncu w picie nie ma miejscowosci w której pracuje takiej samej w której mieszkam.
i drugie pytanie co do drugiego pitu dla szwagierki.
jezeli pracodawca potrącał jej z wypłaty na dojazd autobusem i dostała razem z pitem faktóre z miesięcznych biletów to ile maksymalnie moge odliczyć?? bo po sumowaniu wszystkich miesiąców bedzie tam ponad 3000zł a wiem ze jest limit jakis tylko nie wiem jaki.
Serdecznie dziękuje za pomoc
-
Paulina581
PRACUJĘ OD 8 SIERPNIA 2011 ROKU PRZYSZEDŁ MI PIT 11. KUP MAM WPISANE 695,30 TO WYCHODZI 139,06 X 5 M-CY. MAM PYTANIE CZY MOGE JAKAS PODWYZSZYC KUP ZE WZGLEDU NA TO ZE ZAKLAD PRACY ZNAJDUJE SIE POZA MOIM MIEJSCEM ZAMIESZKANIA?
-
Lesz123Wro
Re: prośba o pomoc przy kosztach uzyskania przychodu
"kjapej00" - w/g mnie nie mozesz, bo pracodawca tak zaznaczył na PIT-11. Pamietaj , że kopia tego PITa trafia do US, więc jak wyłumaczysz , że jest inaczej.
Interwencja u pracodawcy powinna wyjaśnić sprawę.
"Paulina581" - jeżeli masz na PIT11 , w części D zaznaczony kwadrat 3 to tak, w innym przypadku - nie.
Interwencja u pracodawcy powinna wyjaśnić sprawę.
"Paulina581" - jeżeli masz na PIT11 , w części D zaznaczony kwadrat 3 to tak, w innym przypadku - nie.
w rubryce KUP mam 1335 ale chce je zwiększyć tylko powiedzcie mi czy moge, z pracodawca nie ma co gadac bo z downem z calym zespolem predzej sie dogadam. na picie 11 firma znajduje sie w np. w sopocie ja mieszkam w gdansku i pracuje w gdansku choc na picie jest inaczej bo pracodawca ma swoja mala siec sklepów spożywczo jakichstam
a co z tymi biletami miesiecznymi?? jaka jest maksymalna kwota jaka mozna wpisac w kup jak sie pracuje nie tam gdzie sie mieszka. slyszalem ze cos pare zlotych powyzej 2000zł ale nie wiem dokladnie ile
a co z tymi biletami miesiecznymi?? jaka jest maksymalna kwota jaka mozna wpisac w kup jak sie pracuje nie tam gdzie sie mieszka. slyszalem ze cos pare zlotych powyzej 2000zł ale nie wiem dokladnie ile
-
Paulina581
mam zaznaczony kwadracik 3 w części D w PIT 11.
Jak mogę podwyższyć te KUP i do jakiej kwoty? Bo w ogóle się nie orientuję. Z góry dziękuję.
Jak mogę podwyższyć te KUP i do jakiej kwoty? Bo w ogóle się nie orientuję. Z góry dziękuję.
-
Lesz123Wro
Paulina581 : możesz odliczyć
cytat : "1.668 zł 72 gr (miesięcznie 139 zł 06 gr), w przypadku gdy miejsce stałego lub czasowego zamieszkania podatnika w roku podatkowym było położone poza miejscowością, w której znajduje się zakład pracy, a podatnik nie uzyskiwał dodatku za rozłąkę lub nie otrzymywał zwrotu kosztów dojazdu (z wyjątkiem, gdy zwrócone koszty zostały zaliczone do przychodów podlegających opodatkowaniu),"
cytat : "1.668 zł 72 gr (miesięcznie 139 zł 06 gr), w przypadku gdy miejsce stałego lub czasowego zamieszkania podatnika w roku podatkowym było położone poza miejscowością, w której znajduje się zakład pracy, a podatnik nie uzyskiwał dodatku za rozłąkę lub nie otrzymywał zwrotu kosztów dojazdu (z wyjątkiem, gdy zwrócone koszty zostały zaliczone do przychodów podlegających opodatkowaniu),"
a mi to już nikt nie pomoże.....
prosze i prosze i zero pomocy
:( dziekuje
prosze i prosze i zero pomocy
:( dziekuje
-
Paulina581
czy aby na pewno moge odliczyc kwote 1668,72 zł bo ta kwota jest caloroczna a ja zaczełam pracować od sierpnia i na pitcie 11 mam wpisaną kwote za 5 miesiecy czyli 5 miesiecy przepracowanych x 139,06 = 695,30zł?????
"czy aby na pewno moge odliczyc kwote 1668,72 zł bo ta kwota jest caloroczna a ja zaczełam pracować od sierpnia i na pitcie 11 mam wpisaną kwote za 5 miesiecy czyli 5 miesiecy przepracowanych x 139,06 = 695,30zł?????"