renta ze zwrotem
renta ze zwrotem
Mam pit-11A. W pozycji 37. kwota dokonanego zwrotu ... jest wpisana suma. Co mam z nią zrobić?
Re: renta ze zwrotem
Załącznik PIT-O pozycja 17 lub 18
Przepraszam, ale nie jestem przekona, że to w pozycji 17 lub 18 pit/0,ponieważ w pozycji 37 pit 11A napisane jest "kwota dokonanego w roku podatkowym zwrotu (potrącenia), o którym mowa w art. 34 ust 10- 10bustawy, nieuwzględniona przy poborze zaliczek przez organ rentowy- odliczenie od dochodu", a w pozycji 17 pit/0 " Zwrot nienależnie pobranych świadczeń, które uprzednio zwiększyły dochód podlegający opodatkowaniu (w kwotach uwzględniających pobrany podatek), jeżeli nie zostały one potrącone przez płatnika (art. 26 ust. 1 pkt 5 ustawy)". Głównie nie zgadza mi się, że w jednym kwota jest podatku jest nieuwzględniona, a w drugim uwzględniona, no i ustawy mi się nie zgadzają. Może to trzeba wpisać gdzieś indziej? Proszę o pomoc.
Na 200% właśnie tam,były już posty dotyczące tego pola i zawsze (nie tylko ja) było wskazywane tamto miejsce.
Inna sprawa,że na dobrą sprawę nie ma gdzie indziej tego wpisać skoro ma to być odliczenie od dochodu,a w samym PIT-37 nie ma miejsca na "odliczenia inne,nie wykazane w PITO lub PT-D". Także to nawet drogą "eliminacji" można dojść,że chodzi o tamte pola PIT-O :)
Inna sprawa,że na dobrą sprawę nie ma gdzie indziej tego wpisać skoro ma to być odliczenie od dochodu,a w samym PIT-37 nie ma miejsca na "odliczenia inne,nie wykazane w PITO lub PT-D". Także to nawet drogą "eliminacji" można dojść,że chodzi o tamte pola PIT-O :)
Dziękuję!
Mam pytanie co do zap-3. Czy jeśli małżonkowie rozliczają się osobno, a chcą aby pieniądze wpłynęły na ich wspólne konto, to każdy z nich musi wypełnić zap-3?
Mam pytanie co do zap-3. Czy jeśli małżonkowie rozliczają się osobno, a chcą aby pieniądze wpłynęły na ich wspólne konto, to każdy z nich musi wypełnić zap-3?
Z tego co mi wiadomo urzędy przelewają na konto osoby występującej na zeznaniu jako podatnik więc IMHO wystarczy,żeby ta złożyła ZAP-3, aczkolwiek jak oboje złożą to korona im z głowy nie spadnie ;)