ulga prorodzinna raz jeszcze

emma405

ulga prorodzinna raz jeszcze

Post autor: emma405 »

Mój syn studiuje zaocznie i pracuje. W poprzednich latach jego dochód przekraczał kwotę wolną od podatku więc nie korzystałam z odliczania ulgi prorodzinnej. W 2011 r. jego dochód wyniósł poniżej 3089 zł, nadal studiował zaocznie, na trzecim roku (licencjat) ale we wrześniu oblał dwa egzaminy poprawkowe, więc od drugiego semestru tego toku (od lutego) powtarza cały semestr. Moje pytanie brzmi: czy mogę odliczyć ulgę prorodzinną jeśli wcześniej z niej nie korzystałam, a jeśli tak, to za ile m-cy? Dodam, że w tym roku skończy 24 lata.
Przejrzałam wszystkie posty i nie znalazłam odpowiedzi na moje pytanie, więc piszę.

emma405

Re: ulga prorodzinna raz jeszcze

Halo! Czy nikt nie może mi pomóc? Bardzo proszę:)

Bartek

Post autor: Bartek »

Ulgę możesz odliczyć za te m-ce kiedy miał status studenta (był na liście). Powtarzanie semestru chyba nie pozbawia statusu studenta,więc pewnie możesz odliczyć ulgę za cały rok :)

emma405

Bartek dzięki, ale jest jeden mały szczegół - rok akademicki zaczyna się w październiku (I semestr) a syn nie powtarzał w I semestrze tylko dopiero w II semestrze czyli od lutego tego roku. Czy zatem można odliczyć za cały rok?

Bartek

Post autor: Bartek »

No to moim zdaniem za m-ce od stycznia do września włącznie (tak będzie "bezpieczniej" :) )

emma405

O'k. dzięki raz jeszcze

Zablokowany