Witam serdecznie
Chciałabym rozliczyć się razem z małżonkiem (do tej pory korzystałam z pomocy innych osób)
Jakie wybrać druki?
I jak skorzystać z tego programu, by bezpiecznie mnie przeprowadził po tych kruczkach?
Jestem na rencie i dorabiam na umowie o pracę.
Mąż uzyskał dochody tylko ze stosunku pracy.
Możemy odliczyć: ulgę za internet i za zakup leków (ponieważ mam II stopień niepełnosprawności)
Póki co to dla mnie "czarna magia" a niby proste
Będę wdzięczna jeśli mi Ktoś podpowie i poradzi
Pozdrawiam
Prośba i pytanie
Re: Prośba i pytanie
Musisz wypełnić PIT-37 z załącznikiem PIT-O
Powinnaś dostać z mężem pity 11 z zakładów pracy oraz ty dodatkowo PIT-11A lub PIT-40A z zusu.
Z pitów 11 z zakładów pracy przepisujesz wszystko do analogicznych pól w pit 37.
Z zusem podobnie z małą różnicą. Jeżeli dostałaś pit 40A to kwotę zaliczki musisz przepisać z pozycji 45.
W załączniku PIT-O interesują Cię pozycje 15,16,19,20.
Z pozycjami 15,16 (piszę obydwie bo nie wiem kto z Was będzie korzystał z ulgi), nie powinno być problemu. Po kliknięciu w nie pojawi się moduł ułatwiający korzystanie z ulgi. Wpisujesz kwoty z faktur za leki w odpowiednie miesiące a program sam reszte policzy.
Natomiast ulgę na internet wpisujesz w pozycję 19,20 (nie wiem kto płacił za internet). Ulga jest limitowana i wynosi max 760zł na podatnika.
PIT-37 automatycznie sie skoryguje po wypełnieniu PIT-O
Powodzenia ;)
Powinnaś dostać z mężem pity 11 z zakładów pracy oraz ty dodatkowo PIT-11A lub PIT-40A z zusu.
Z pitów 11 z zakładów pracy przepisujesz wszystko do analogicznych pól w pit 37.
Z zusem podobnie z małą różnicą. Jeżeli dostałaś pit 40A to kwotę zaliczki musisz przepisać z pozycji 45.
W załączniku PIT-O interesują Cię pozycje 15,16,19,20.
Z pozycjami 15,16 (piszę obydwie bo nie wiem kto z Was będzie korzystał z ulgi), nie powinno być problemu. Po kliknięciu w nie pojawi się moduł ułatwiający korzystanie z ulgi. Wpisujesz kwoty z faktur za leki w odpowiednie miesiące a program sam reszte policzy.
Natomiast ulgę na internet wpisujesz w pozycję 19,20 (nie wiem kto płacił za internet). Ulga jest limitowana i wynosi max 760zł na podatnika.
PIT-37 automatycznie sie skoryguje po wypełnieniu PIT-O
Powodzenia ;)