zwrot podatku za dojazdy do pracy

Grzesiek24

zwrot podatku za dojazdy do pracy

Post autor: Grzesiek24 »

Witam
Jak sytuacja wygląda z odliczeniem kosztów dojazdów do pracy.
Mieszkam w miejscowości innej niż pracuję. W kosztach uzyskania przychodu mam tylko 1223zł. Czy do tego dodać kwotę ryczałtu 1668,72 za dojazdy czy tylko podnieść koszt przychodu do tej sumy

Wirus
Kontakt:

Re: zwrot podatku za dojazdy do pracy

Post autor: Wirus »

Przede wszystkim chyba nie pracowałeś całego roku tylko 11 miesięcy bo masz wpisane KUP w kwocie 1223,75 czyli 11*111,25.

Jeżeli zamieszkiwałeś poza miejscowością zakładu pracu to przysługują Ci KUP w kwocie 139,06zł na miesiąc.

a więc w Twoim przypadku KUP wynosi = 1529,66 czyli 11*139,06zł i takie powinieneś wpisać.

Oczywiście zakładając, że "podatnik nie uzyskiwał dodatku za rozłąkę lub nie otrzymywał zwrotu kosztów dojazdu (z wyjątkiem, gdy zwrócone koszty zostały zaliczone do przychodów podlegających opodatkowaniu)"

Grzesiek24

Post autor: Grzesiek24 »

Tak mieszkam poza miejscem wykonywania racy. W zeszłym roku byłem przez listopad i grudzień na zwolnieniu ale chyba liczy się miesiąc bo za grudzień dostałem wynagrodzenie w styczniu tak więc w KUP powinienem wpisać 1529,66. czy odjąć dwa miesiące, jeszcze jedno pytanie, czy można zrobić korektę za rok 2010 właśnie za dojazdy albo inaczej ile lat wstecz można robić korekty

Co jeszcze może zwykły szary człowieczek odliczyć
Dziecko
Internet
Dojazdy

Wiem już teraz co to takiego te KUP i widzę że taki temat jest

Wirus
Kontakt:

Post autor: Wirus »

Grzesiek24 napisał(a) :
> Tak mieszkam poza miejscem wykonywania racy. W zeszłym roku byłem przez
> listopad i grudzień na zwolnieniu ale chyba liczy się miesiąc bo za
> grudzień dostałem wynagrodzenie w styczniu tak więc w KUP powinienem wpisać
> 1529,66. czy odjąć dwa miesiące,

jeżeli przepracowałeś chociaż 1 dzień w miesiącu to kup przysługują. Jeżeli cały miesiąc byłeś na zwolnieniu to nie przysługują.

> jeszcze jedno pytanie, czy można zrobić
> korektę za rok 2010 właśnie za dojazdy albo inaczej ile lat wstecz można
> robić korekty

korekty można skladać w ciągu 5 lat liczonych od roku następnego po złożeniu zeznania. Czyli składając zeznanie w 2011 za 2010 masz czas do 31 grudnia 2016 roku.

>
> Co jeszcze może zwykły szary człowieczek odliczyć
> Dziecko

Może
http://www.pit.pl/ulga-prorodzinna/

> Internet

Może
http://www.pit.pl/ulga-internet/

> Dojazdy

To już są KUP, Albo wybierasz forme ryczaltową ktora podalem Ci wyżej, albo koszty faktycznie poniesione na podstawie biletów, faktur itd. Wybierasz korzystniejsze dla Ciebie rozwiązanie.

>
>
> Wiem już teraz co to takiego te KUP i widzę że taki temat jest

Odliczeń jest jeszcze dużo. Najlepiej poczytaj na www.pit.pl bo nie będziemy tutaj wszystkich wymieniać.

Zablokowany