Witam
Man następujący problem. Rozliczam moich dziadków podatków. Dziadek Jest rencistą i tylko on otrzymuje rentę, natomiast babcia nie otrzymuje żadnych dochodów. Problem polega na tym, że kiedy w picie 0 odliczam wydatki babci na leki w rubryce 18 małżonek program pokazuje kwotę 900 zł która wynika z faktur natomiast do odliczenie jest pokazane 0 zł i tyle jest przenoszone do pitu..
Czemu program nie chce zaakceptować tych kwot wynikających z faktur
Pozdrawiam Marek
odliczenie lekarstw w PIT 0
Re: odliczenie lekarstw w PIT 0
Bo ulga rehabilitacyjna jest odliczana od indywidualnego dochodu,a nie od wspólnego podatku - skoro dochód babci wynosi 0 to od 0 nie da się nic odliczyć.
Ale nic straconego.
Skoro dziadek miał dochód to może skorzystać z ulgi jako osoba na której utrzymaniu jest niepełnosprawna żona (babcia), więc wydatki wpisz w pole 17 PIT-O
Ale nic straconego.
Skoro dziadek miał dochód to może skorzystać z ulgi jako osoba na której utrzymaniu jest niepełnosprawna żona (babcia), więc wydatki wpisz w pole 17 PIT-O
-
Gość
Witam
To znaczy ,że mimo że faktury są wystawione na babcie, to mogę je wpisać w rubrykę dziadka-podatnika i wyrazie kontroli skarbowej nie będzie problemów.??
Dziękuje za informacje i pozdrawiam
Marek Gwizdała
To znaczy ,że mimo że faktury są wystawione na babcie, to mogę je wpisać w rubrykę dziadka-podatnika i wyrazie kontroli skarbowej nie będzie problemów.??
Dziękuje za informacje i pozdrawiam
Marek Gwizdała
Myślę,że urząd nie powinien mieć zastrzeżeń, w końcu ustawa mówi jasno :
Odliczeń z tytułu wydatków poniesionych na cele rehabilitacyjne oraz wydatków związanych z ułatwieniem wykonywania czynności życiowych, mogą dokonywać również podatnicy, na których utrzymaniu są następujące osoby niepełnosprawne: współmałżonek, dzieci własne i przysposobione, dzieci obce przyjęte na wychowanie, pasierbowie, rodzice, rodzice współmałżonka, rodzeństwo, ojczym, macocha, zięciowie i synowe – jeżeli w roku podatkowym dochody tych osób niepełnosprawnych nie przekroczyły kwoty 9.120 zł.
Jeżeli na fakturze są dane osoby niepełnosprawnej (babci) dla której są leki to nawet lepiej - przynajmniej nie trzeba będzie udowadniać,że dziadek kupił te leki dla babci :)
Odliczeń z tytułu wydatków poniesionych na cele rehabilitacyjne oraz wydatków związanych z ułatwieniem wykonywania czynności życiowych, mogą dokonywać również podatnicy, na których utrzymaniu są następujące osoby niepełnosprawne: współmałżonek, dzieci własne i przysposobione, dzieci obce przyjęte na wychowanie, pasierbowie, rodzice, rodzice współmałżonka, rodzeństwo, ojczym, macocha, zięciowie i synowe – jeżeli w roku podatkowym dochody tych osób niepełnosprawnych nie przekroczyły kwoty 9.120 zł.
Jeżeli na fakturze są dane osoby niepełnosprawnej (babci) dla której są leki to nawet lepiej - przynajmniej nie trzeba będzie udowadniać,że dziadek kupił te leki dla babci :)
-
ZibiS
a jak jest w przypadku odliczen na cele rehabilitacyjne tj. oplata miesieczna na komitet rodzicielski ( tzw. cegielka) W WYS. 70 PLN na cele statutowe poradni rehabilitacyjnej + wpisowe 80 PLN?
Rachunki są wystawione na rzecz dziecka niepelnosprawnego?
czy jest mozliwosc odliczenia takich wydatkow?
jezeli tak to w ktora pozycje w pit 37 lub zalaczniku wpisuje te kwote i czy odlicza sie od podatku czy przychodu?
Pozdrawiam
Rachunki są wystawione na rzecz dziecka niepelnosprawnego?
czy jest mozliwosc odliczenia takich wydatkow?
jezeli tak to w ktora pozycje w pit 37 lub zalaczniku wpisuje te kwote i czy odlicza sie od podatku czy przychodu?
Pozdrawiam
Wykaz tego co można odliczyć w ramach ulgi rehabilitacyjnej można znaleźć np tutaj : http://www.pit.pl/ulga-rehabilitacyjna/index.php
Przynajmniej ja nie widzę czegoś pod co można by "podciągnąć" wydatki o których piszesz.
Przynajmniej ja nie widzę czegoś pod co można by "podciągnąć" wydatki o których piszesz.