Witam
Jakie warunki trzeba spełniać by odliczyć sobie internet od dochodów ??
Trzeba być osobą pracującą przez cały rok rozliczeniowy z którego chcemy odliczyć sobie tą ulgę ??
Odliczenie z tytułu użutkowania sieci internet.
-
Karol.Kaluza
Re: Odliczenie z tytułu użutkowania sieci internet.
nie musi być cały rok, trzeba mieć dochód, od którego odejmuje się ulgę na internet, oraz zapłacone faktury
-
Karol.Kaluza
Więc jeśli jest się osobą samotnie wychowującą dzieci i podczas złożenia rozliczenia jako osoba samotnie wychowująca podatek wynosi 0zł wtedy nie mogę sobie odliczyć od podatku ani dzieci ani internetu...
Jeśli jednak rozliczenie złoże jako osoba indywidualna mogę sobie odliczyć od podatku i dzieci i internet wtedy dostanę większy zwrot.
mogę więc złożyć rozliczenie jako osoba indywidualna ??
Jeśli jednak rozliczenie złoże jako osoba indywidualna mogę sobie odliczyć od podatku i dzieci i internet wtedy dostanę większy zwrot.
mogę więc złożyć rozliczenie jako osoba indywidualna ??
Błędnie rozumujesz.
Przede wszystkim nie można dostać większego zwrotu niż kwota zaliczek pobranych na podatek (poz. 63).
Jeżeli wyszło Ci 0zł podatku to w takim razie masz do zwrotu wszystkie zaliczki czyli kwote z poz. 63.
Nawet jak zmienisz formę rozliczenia jako indywidualną i skorzystasz z ulgi internetowej i prorodzinnej to nie dostaniesz większego zwrotu niż poz. 63. Kwoty ulg zostaną odpowiednio zmniejszone do takiej wysokości aby wyzerować podatek. Podatek nie może wyjść na minusie.
Także jak masz możliwość dostać cały zwrot jako osoba samotnie wychowująca i nie musisz korzystać z ulg to ja bym wybrał właśnie to rozwiązanie gdyż skorzystanie z ulgi zwiększa ryzyko na wezwanie kontrolne w US aby udokumentować zasadność ulgi. Po co komu dodatkowe nerwy. ;)
Przede wszystkim nie można dostać większego zwrotu niż kwota zaliczek pobranych na podatek (poz. 63).
Jeżeli wyszło Ci 0zł podatku to w takim razie masz do zwrotu wszystkie zaliczki czyli kwote z poz. 63.
Nawet jak zmienisz formę rozliczenia jako indywidualną i skorzystasz z ulgi internetowej i prorodzinnej to nie dostaniesz większego zwrotu niż poz. 63. Kwoty ulg zostaną odpowiednio zmniejszone do takiej wysokości aby wyzerować podatek. Podatek nie może wyjść na minusie.
Także jak masz możliwość dostać cały zwrot jako osoba samotnie wychowująca i nie musisz korzystać z ulg to ja bym wybrał właśnie to rozwiązanie gdyż skorzystanie z ulgi zwiększa ryzyko na wezwanie kontrolne w US aby udokumentować zasadność ulgi. Po co komu dodatkowe nerwy. ;)
-
Karol.Kaluza
a jeśli jednak będę chciał odliczyć sobie internet to aby to zrobić po prostu dodaję do siebie kwoty rachunków za każdy miesiąc i wpisuję do pitu otrzymaną kwotę ?? I czy trzeba mieć 12 miesięczną ciągłość korzystania z internetu czy to nie ma znaczenia ile miesięcy się korzystało z usług ?? Ponieważ korzystałem cały rok ale z 2 miesięcy zawieruszyłem dowody wpłaty i rachunki więc nie byłbym w stanie tych 2 miesięcy udokumentować...
nie musi być ciągłości.
Tak jest, po prostu dodajesz do siebie kwoty płatności. Zwróć tylko uwage na to, że liczy się dzień zapłaty a nie wystawienia rachunku/faktury.
Czyli np. Jeżeli fakture za grudzień 2011 zapłaciłeś w styczniu 2012 to nie możesz tego odliczyć. Odliczysz za rok jeśli wogóle.
Tak jest, po prostu dodajesz do siebie kwoty płatności. Zwróć tylko uwage na to, że liczy się dzień zapłaty a nie wystawienia rachunku/faktury.
Czyli np. Jeżeli fakture za grudzień 2011 zapłaciłeś w styczniu 2012 to nie możesz tego odliczyć. Odliczysz za rok jeśli wogóle.