Mam następujący problem.
Przyszedł do mnie znajomy który będzie sie rozwodził ze swoją żoną. Nie mają orzeczonej jeszcze ani speracji ani nic. Czekaja na sprawę.
Mają dwójkę małych dzieci. Wychowywali je razem cały 2011 rok. Znajomy poinformował żonę aby podzielili się ulgą pół na pół, on ma wpisac jedno dziecko, ona drugie.
Niestety małżonka okazała się bardziej piekielna i otrzymawszy wcześniej swój pit 11 rozliczyła się szybciej i poinformowała znajomego, że odliczyła sobie 2 dzieci i koniec.
Znajomy ma dylemat co zrobic w tej sprawie.
Ja mu zaproponowałem aby rozliczył się zgodnie z ustaleniami wpisując 1 dziecko i czekał na rozwój wydarzeń.
Co Wy proponujecie w tej sprawie. Co zrobi US gdy zobaczy taka sytuację i po której stronie będzie racja. Wg mnie skoro obydwoje wychowywali to powinno byc pół na pół i koniec.
Prosze o poradę.
Ulga prorodzinna - niedogadanie się małżonków.
Re: Ulga prorodzinna - niedogadanie się małżonków.
Został poinformowany, że ulga już jest rozliczona. Ja pewnie bym nie odliczała drugi raz. US raczej nie obchodzi czy małżonkowie potrafią się dogadać. Poza tym, sprawiedliwie to nie zawsze po równo (na połowę). No i w końcu to pieniądze na dzieci, więc może warto odpuścić.
Ja myślę, że US się w mediatora bawił nie będzie tylko wezwie oboje,każe albo się dogadać i zrobić korekty albo wręczy każdemu mandacik za próbę wyłudzenia nienależnego zwrotu podatku i również zmusi do korekty :)
i może to zrobić nawet po czterech latach od złożenia pitów, co będzie bardziej dotkliwe zważywszy na ewentualne odsetki