koszty uzyskania przychodu
koszty uzyskania przychodu
Mieszkam w innej miejscowości niż pracuję, księgowa w picie wpisała mi koszty 1335zł, czy w rozliczeniu PITa też mam wpisać takie koszty, czy mogę wpisać 1668zł.
Re: koszty uzyskania przychodu
możesz wpisać koszty podwyższone
dodam, że możesz dać pracodawcy wniosek o stosowanie wyższych kup w trakcie roku, bo mieszkasz w innej miejscowości niż miejsce pracy, a będziesz dostawać trochę większą wypłatę
koleżanka napisał(a) :
> możesz wpisać koszty podwyższone
Miałem podobny przypadek kilka lat temu, i nieprzyjemności.
W tym roku z pitem żony jest podobnie ( cały rok), a biuro rachunkowe nie chce poprawić (niby jakieś problemy?).
Z tego co mnie nauczył tamten przypadek dane z pit 11 nie można samemu poprawiać, podwyższać
> możesz wpisać koszty podwyższone
Miałem podobny przypadek kilka lat temu, i nieprzyjemności.
W tym roku z pitem żony jest podobnie ( cały rok), a biuro rachunkowe nie chce poprawić (niby jakieś problemy?).
Z tego co mnie nauczył tamten przypadek dane z pit 11 nie można samemu poprawiać, podwyższać
Koleżanka ma rację.
Jeśli miejsce zamieszkania (stałego lub czasowego) jest położone poza miejscowością, w której znajduje się z-d pracy ---> jak najbardziej podatnik może w zeznaniu rocznym ująć koszty należne (czyli wyższe)
Jeśli miejsce zamieszkania (stałego lub czasowego) jest położone poza miejscowością, w której znajduje się z-d pracy ---> jak najbardziej podatnik może w zeznaniu rocznym ująć koszty należne (czyli wyższe)
do krosken - a jakie to nieprzyjemności miałeś, od kogo ?
Biuro rachunkowe nie może "poprawić" PIT-11 jeśli na listach płac były zastosowane podstawowe kup, bo ten pit sporządza się na podstawie faktycznych danych z list płac. Tak więc to nie wynika z "nie chcenia" poprawienia.
Twoja żona powinna złożyć pracodawcy wniosek o stosowanie podwyższonych kup w związku z zamieszkiwaniem poza miejscowością gdzie wykonuje pracę.
Biuro rachunkowe nie może "poprawić" PIT-11 jeśli na listach płac były zastosowane podstawowe kup, bo ten pit sporządza się na podstawie faktycznych danych z list płac. Tak więc to nie wynika z "nie chcenia" poprawienia.
Twoja żona powinna złożyć pracodawcy wniosek o stosowanie podwyższonych kup w związku z zamieszkiwaniem poza miejscowością gdzie wykonuje pracę.
Ten przypadek miałem w 2000r.ostatecznie skończyło się na korekcie, choć sam nie wiem dlaczego. Co do wniosku o stosowanie podwyższonych kup pracodawca ma taką informację od 3 lat, i biuro chyba też.
Pofatygowałem się do US i powinno się wpisywać faktyczne koszty (dojazd i powrót z innej miejscowości ,udokumentowane biletami imiennymi), za co odpowiada podatnik nie płatnik (tyle US). "koleżanka" ma rację,
Pofatygowałem się do US i powinno się wpisywać faktyczne koszty (dojazd i powrót z innej miejscowości ,udokumentowane biletami imiennymi), za co odpowiada podatnik nie płatnik (tyle US). "koleżanka" ma rację,
Chyba coś mylisz, bo nie jest tak, że powinno się wpisywać faktyczne koszty, można mieć kup zryczałtowane. Tylko w przypadku gdy faktyczne koszty są wyższe niż te ustawowe można je wpisać, ale trzeba mieć imienne bilety.
Masz w zupełności rację , najpierw zryczałtowane podstawowe, podwyższone (jeżeli dojeżdżasz z innej miejscowości) Dopiero gdy dojazd i powrót przekroczy kup zryczałtowane bilety imienne. To miałem na myśli pisząc " faktyczne" Przepraszam za mało precyzyjny wpis.
Witam serdecznie, ja mam taką sytuację iż mam dwa PIT11 i koszty uzyskania: w jednym 1223,75zł, a w drugim 1335,00zł. Moje pytanie: ( w pit37 program wpisuje kwotę 1335zł), czy mogę podwyższyć wielu stosunków pracy i dodatkowo dojeżdżająca z innej miejscowości???
Z góry dziękuję i pozdrawiam
- Bea
Z góry dziękuję i pozdrawiam
- Bea