PIT-39 - pole 25.
PIT-39 - pole 25.
Panie Marcinie, o co chodzi z tym polem 25?
Ja chcę, aby widniało tu 50.000 zł., a nie 44.358,73 zł (tą kwotę wstawia automatycznie, nie wiedzieć czemu i po co, program). Blokowanie nic nie daje. Dopiero jak wpiszę te 50.000 w obu podpolach pola 25, wszystko jest dobrze.
W polu 20 jest 103.700,00, w polu 21 - 11.700,00, a pole 23 wylicza się samo.
Chyba te podpola do pola 25 trzeba zlikwidować. Przecież wiadomo, że kwota w polu 25 nie może być wyższa niż w polu 23.
Pożdrawiam.
Ja chcę, aby widniało tu 50.000 zł., a nie 44.358,73 zł (tą kwotę wstawia automatycznie, nie wiedzieć czemu i po co, program). Blokowanie nic nie daje. Dopiero jak wpiszę te 50.000 w obu podpolach pola 25, wszystko jest dobrze.
W polu 20 jest 103.700,00, w polu 21 - 11.700,00, a pole 23 wylicza się samo.
Chyba te podpola do pola 25 trzeba zlikwidować. Przecież wiadomo, że kwota w polu 25 nie może być wyższa niż w polu 23.
Pożdrawiam.
-
Re: PIT-39 - pole 25.
Kwotę wprowadzamy do pola żółtego. Pola szare są automatycznie obliczane przez program.
Dodatkowo proponuje nacisnąć w polu na "znak zapytania". Pojawi się broszurka a w niej przykład.
Dodatkowo proponuje nacisnąć w polu na "znak zapytania". Pojawi się broszurka a w niej przykład.
Szanowni Państwo.
O tych "żółtych" i "szarych" polach to wiem tak, jak Wy. O broszurce i przykładzie też.
Tylko co mi po nich, skoro muszę kombinować liczbami, żeby zobaczyć te 50.000 zł., bo samo jednorazowe wpisanie w "żółte" pole tej kwoty nic a nic nie daje.
Zresztą, jak napisałem, kwota w polu 25 nie może przekroczyć kwoty z pola 23. Tak jest w moim przypadku. I mogę sobie wpisać dowolną kwotę do granicy kwoty z pola 23, nieprawdaż. Tylko nie mogę tego zrobić, bo wychodzi inaczej jeszcze.
Pozdrawiam.
O tych "żółtych" i "szarych" polach to wiem tak, jak Wy. O broszurce i przykładzie też.
Tylko co mi po nich, skoro muszę kombinować liczbami, żeby zobaczyć te 50.000 zł., bo samo jednorazowe wpisanie w "żółte" pole tej kwoty nic a nic nie daje.
Zresztą, jak napisałem, kwota w polu 25 nie może przekroczyć kwoty z pola 23. Tak jest w moim przypadku. I mogę sobie wpisać dowolną kwotę do granicy kwoty z pola 23, nieprawdaż. Tylko nie mogę tego zrobić, bo wychodzi inaczej jeszcze.
Pozdrawiam.
-
Jeśli kwota zwolnienia ma być inna niż wyliczona na podstawie przykładu z broszury, to proszę wpisać do pola szarego tę kwotę (50000) i zablokować obliczenia pola (nacisnąć na białą kłódkę).
Pisałem tu wczoraj, ale coś usunęło mojego posta, bo go nie ma.
Dziękuję za wyjaśnienie.
Myślałem, że uda się uniknąć użycia blokady.
Pozdrawiam.
Dziękuję za wyjaśnienie.
Myślałem, że uda się uniknąć użycia blokady.
Pozdrawiam.
W polu 25 wpisuje się kwotę przeznaczoną na wydatki budowlane (odliczenie).
Ale to nie znaczy że możesz odliczyć "wprost" kwotę którą wydałeś.
Kwota jest odliczana PROPORCJONALNIE - dlatego jak wpiszesz 50000 (tyle wydałeś lub zamierzasz wydać) to kwota do odliczenia wychodzi 44358,73 - i to jest DOBRZE
Wszystko jest opisane w przykładzie podanym w opisach - poczytaj dobrze !!!
Ale to nie znaczy że możesz odliczyć "wprost" kwotę którą wydałeś.
Kwota jest odliczana PROPORCJONALNIE - dlatego jak wpiszesz 50000 (tyle wydałeś lub zamierzasz wydać) to kwota do odliczenia wychodzi 44358,73 - i to jest DOBRZE
Wszystko jest opisane w przykładzie podanym w opisach - poczytaj dobrze !!!
Właśnie, ja chcę, żeby to kwota do odliczenia wychodziła te 50000.
Skąd Urząd będzie wiedział, że wpisałem taką kwotę?
A może chcesz powiedzieć, że jak wpiszę 50000, to muszę mieć rachunki na więcej niż 50000?
Wiadomo, że kwota wydatków zależy od kwoty w polu 20 (lub 23).
Pozdrawiam.
Skąd Urząd będzie wiedział, że wpisałem taką kwotę?
A może chcesz powiedzieć, że jak wpiszę 50000, to muszę mieć rachunki na więcej niż 50000?
Wiadomo, że kwota wydatków zależy od kwoty w polu 20 (lub 23).
Pozdrawiam.
W poz.25 wpisuje się wydatki na cele mieszkaniowe - faktycznie poniesione lub te które się przewiduje, że będą wydane w ciągu 2 lat.
Twoje dane do PIT-39 :
103 700 - przychód ze sprzedaży
11 700 - koszty
program wylicza dochód = 92 000
Trzeba wyliczyć PROPORCJĘ (program to zrobi za ciebie) :
jeżeli dla 103700 = 92000 , to tą samą proporcję musisz zastosować dla 50000 = 43358,73
Proporcje można "odwrócić" - więc w US nie będą mieli najmniejszych kłopotów aby "odszyfrować" jakie miałaś wydatki na cele mieszkaniowe jeżeli twoje odliczenie od dochodu wyniosło 43358,73.
Jeżeli zaczaiłeś to teraz ty mi odpowiedz - jaką kwotę trzeba wpisać w poz.25( czyli ile trzeba wydać) aby po wyliczeniu proporcji odliczenie wyszło 50 000 ???
Tak - oczywiście!!!! trzeba wydać więcej niż 50000.
Twoje dane do PIT-39 :
103 700 - przychód ze sprzedaży
11 700 - koszty
program wylicza dochód = 92 000
Trzeba wyliczyć PROPORCJĘ (program to zrobi za ciebie) :
jeżeli dla 103700 = 92000 , to tą samą proporcję musisz zastosować dla 50000 = 43358,73
Proporcje można "odwrócić" - więc w US nie będą mieli najmniejszych kłopotów aby "odszyfrować" jakie miałaś wydatki na cele mieszkaniowe jeżeli twoje odliczenie od dochodu wyniosło 43358,73.
Jeżeli zaczaiłeś to teraz ty mi odpowiedz - jaką kwotę trzeba wpisać w poz.25( czyli ile trzeba wydać) aby po wyliczeniu proporcji odliczenie wyszło 50 000 ???
Tak - oczywiście!!!! trzeba wydać więcej niż 50000.
Czech napisał(a) :
> W poz.25 wpisuje się wydatki na cele mieszkaniowe - faktycznie poniesione
> lub te które się przewiduje, że będą wydane w ciągu 2 lat.
I widzisz, sam piszesz, że.... Ja też pisałem o faktycznych/przewidywanych wydatkach, a nie o jakichś proporcjach.
Powinny widnieć w poz. 25 te wydatki, bo kto będzie pamiętać za rok (jeśli posiada się tylko papierową wersję), jaką wpisał 'faktyczną' kwotę. Nie powinna widnieć tu ta proporcja wyliczona.
> Jeżeli zaczaiłeś to teraz ty mi odpowiedz - jaką kwotę trzeba wpisać w
> poz.25( czyli ile trzeba wydać) aby po wyliczeniu proporcji odliczenie
> wyszło 50 000 ???
Barrdzo proszę. Będzie to 56.358,70. Ale kto to będzie pamiętać....
Pozdrawiam.
> W poz.25 wpisuje się wydatki na cele mieszkaniowe - faktycznie poniesione
> lub te które się przewiduje, że będą wydane w ciągu 2 lat.
I widzisz, sam piszesz, że.... Ja też pisałem o faktycznych/przewidywanych wydatkach, a nie o jakichś proporcjach.
Powinny widnieć w poz. 25 te wydatki, bo kto będzie pamiętać za rok (jeśli posiada się tylko papierową wersję), jaką wpisał 'faktyczną' kwotę. Nie powinna widnieć tu ta proporcja wyliczona.
> Jeżeli zaczaiłeś to teraz ty mi odpowiedz - jaką kwotę trzeba wpisać w
> poz.25( czyli ile trzeba wydać) aby po wyliczeniu proporcji odliczenie
> wyszło 50 000 ???
Barrdzo proszę. Będzie to 56.358,70. Ale kto to będzie pamiętać....
Pozdrawiam.
Rozumiem twój stres - ale chyba lekko przesadzasz.
A swoją drogą - wyliczenie prawidłowe - brawo !!
A swoją drogą - wyliczenie prawidłowe - brawo !!