Koszty uzyskania przychodów
Koszty uzyskania przychodów
Mam pytanko odnośnie kosztów uzyskania przychodów, mianowice:
Moje koszty to 1668,72
żony to 278,12 (praca od października)
dojazd z innej miejscowości
czy w rozliczeniu mam zaznaczyć opcję dojazdu jak nie ma biletów?
bo jak jest zaznaczona to widnieje kwota 1668,72 a jak nie to 1335
a co w przypadku żony?
Moje koszty to 1668,72
żony to 278,12 (praca od października)
dojazd z innej miejscowości
czy w rozliczeniu mam zaznaczyć opcję dojazdu jak nie ma biletów?
bo jak jest zaznaczona to widnieje kwota 1668,72 a jak nie to 1335
a co w przypadku żony?
-
baska_plonka
Re: Koszty uzyskania przychodów
żona ma juz policzone za dwa miesiące podwyzszone koszty uzyskania a ty jezeli dojezdzasz do pracy z innej miejscowosci to mozesz odliczyc podwyzszone koszty uzyskania bilety nie sa potrzebne
czyli w obydwu przypadkach można zaznaczyć opcję dojazd do pracy z innej miejscowości?
W moim przypadku ta kwota zmienia się z 1335 na 1668 co chyba jest poprawne, w przypadku żony gdy zaznaczę zmienia się z 278 na 611 i tu mam wątpliwości
W moim przypadku ta kwota zmienia się z 1335 na 1668 co chyba jest poprawne, w przypadku żony gdy zaznaczę zmienia się z 278 na 611 i tu mam wątpliwości
ponawiam prośbę o pomoc w sprawie rozliczenia
alpio napisał(a) :
> ponawiam prośbę o pomoc w sprawie rozliczenia
Twoja żona ma już podwyższone koszty za 2 miesiące (mimo, że pracowała 3 - może być przesunięcie miesiąca, wtedy grudzień rozliczany jest w styczniu 2012), więc nie możesz jej już nic podwyższyć - nie wiem skąd Ci się bierze czy zmienia się na 611zł?
Czyli tak jak Twoja żona ma na PIT-ie 278,12 tyle musisz jej wpisać w koszty uzyskania przychodu. :)
> ponawiam prośbę o pomoc w sprawie rozliczenia
Twoja żona ma już podwyższone koszty za 2 miesiące (mimo, że pracowała 3 - może być przesunięcie miesiąca, wtedy grudzień rozliczany jest w styczniu 2012), więc nie możesz jej już nic podwyższyć - nie wiem skąd Ci się bierze czy zmienia się na 611zł?
Czyli tak jak Twoja żona ma na PIT-ie 278,12 tyle musisz jej wpisać w koszty uzyskania przychodu. :)
dzięki wielkie!!!
Jeżeli ktoś w ubiegłym roku pracował tylko 5 miesięcy i koszt uzyskania przychodu wyniósł 556,25zł, resztę czasu przebywał na zasiłku dla bezrobotnych, to w rozliczeniu rocznym jako koszty uzyskania dochodu wykazujemy właśnie tą kwotę, czy można wpisać 1335zł ???
Z góry dziękuję za odpowiedź.
Z góry dziękuję za odpowiedź.
Wpisujesz 556,25
Dzięki Bartek, a wiesz może jak teraz się podaje numer konta na które urząd zwraca nadpłatę ? Kiedyś był druk NIP-3, ale teraz już go nie ma :(
a teraz jest druk ZAP-3