Odliczenie VZM faktur odliczanych na likwidację barier

Edward

Odliczenie VZM faktur odliczanych na likwidację barier

Post autor: Edward »

Faktury na materiały budowlane odliczone w ramach ulgi rehabilitacyjnej na likwidację barier architektonicznych, dostosowanie mieszkania dla potrzeb osoby niepełnosprawnej można także uwzględnić we wniosku VZM. Problem polega na tym, że nie ma teraz takiego załącznika ze stawką 23%, który uwzględnia faktury już odliczane w ramach ulg. Jest na 22% a na 23% nie ma. Czy należy je wpisać w załączniku VZM-1C chociaż służy on do faktur nieodliczanych ?

Czech

Re: Odliczenie VZM faktur odliczanych na likwidację barier

Post autor: Czech »

To dotyczy tylko odliczeń związanych z ulgą "budowlaną".
Odliczenia rehabilitacyjne nie obniżają odliczenia VZM - stosuje się załącznik dotyczący wydatków nieodliczanych.

Edward

No tak rozumiem tylko dlaczego w ubiegłych latach US nakazywały żeby te wydatki traktować jako już odliczane i trzeba było je wpisywać na załącznikach odliczanych więc wniosek z tego że nie słusznie były pomniejszane zwroty VAT bo jednak jest pewna różnica między wydatkami odliczanymi wcześniej a nie odliczanymi w ogóle. Robiłem takie wnioski do trzech US i interpretacja była podobna choć ja miałem wątpliwości bo druki dotyczą tylko ulg budowlanych czy remontowych a nie np rehabilitacyjnej to tak na logikę. Ja uważam że powinno się obecnie to robić na załączniku C ale skoro wcześniej przy stawce 22% trzeba było na odliczanych to coś jest nie tak. Dobrze by było żeby była jakaś interpretacja oficjalna organu skarbowego albo ministerstwa. Może warto byłoby ten problem poruszyć na łamach np Gazety Prawnej itp. Do dwóch US dzwoniłem i nie potrafili mi udzielić jednoznacznej odpowiedzi. Pozdrawiam i zapraszam do dyskusji na ten temat ponieważ sprawa ta nie jest jednoznaczna a nie ma orzeczenia NSA na ten temat.

Edward

Chciałem jeszcze zaznaczyć że nie jestem doradcą podatkowym ani nie prowadzę biura podatkowego ale jestem z wykształcenia księgowym i podatki rozliczam od dwudziestu lat swoim znajomym i kolegom gratis no czasem za piwo ale chyba każdy z nas takie usługi dla znajomych robi.

Czech

Post autor: Czech »

Jak zwykle wszystkiemu winne są przepisy, które dla nawet dla fachowców nie zawsze są jasne, ale
skoro jesteś księgowym to nie będziesz miał z tym problemów.Zacznijmy więc od początku.

W uproszczeniu:
Istota odliczenia vat jest taka, że kiedyś za towar płaciłeś 7%VAT a teraz 22% czyli "odzyskuje się różnicę = 15%, ale wykorzystując ulgę budowlaną już raz odzyskujesz w tych 15% - 19%

Odlicza się więc w dwóch wariantach :
1)
15% w 22% = 68,18 % z całego VAT - to jest odliczenie bez ulgi budowlanej - czyli większe

2)
Jeżeli skorzystamy wcześniej z ulgi budowlanej to wtedy z 22% VAtu odliczamy 19% podatku dochodowego
czyli liczymy wtedy [15%-(19%z 15%)] w 22% =
(15%-2,85%) w 22% =
12,15% w 22%=
55,23% z całego vatu.

Załączników z "odliczeniem" w stawce 23% nie ma dlatego gdyż odliczenia budowlane można było stosować wtedy gdy VAT wynosił 22%. Obecnie nie ma odliczeń budowlanych dlatego też nie wystąpią faktury ze stawką 23% , które "skorzystały" z ulgi budowlanej.

Zablokowany