Witam wszystkich.
Chciałbym zapytać czy przy przenoszeniu przychodu osiągniętego na podstawie art.22 ust.9 pkt.3 z (PIT 11 poz 40 ), oraz kosztów uzyskania przychodu na podstawie art.22 ust.9 pkt.3 z (PIT 11 poz 41) do PIT 37 odpowiednio do poz 37 i 38, nie można dla odróżnienia tychże wartości zapisać np w polu 63 i 64 PIT 37?. Czy koniecznie trzeba wszystko zsumować i wrzucić do "wspólnego gara" tj do pozycji 37 i 37 PIT 37.
Za odpowiedzi z góry dziękuję i pozdrawiam
Koszty uzyskania przychodu art.22 ust.9pkt.3
Re: Koszty uzyskania przychodu art.22 ust.9pkt.3
"..przy przenoszeniu przychodu osiągniętego na podstawie art.22 ust.9 pkt.3.."
Troszkę pomyliłeś - art.22 traktuje o kosztach uzyskania, a nie o przychodach.
W poz. 40 PITu 11 wykazuje się przychody z tyt. praw autorskich i praw pokrewnych np. program komputerowy, opinie prawne, plany finansowe, opracowania marketingowe, analizy strategiczne itp. --> z art. 18 ustawy pdof (przychody z praw majątkowych)
Najczęsciej są uzyskiwane przez osoby zatrudnione na umowę o pracę (przez pracowników). Jest to przychód osiągnięty przez pracownika w związku z przeniesieniem na pracodawcę praw autorskich do utworu pracowniczego.
Zatem wracając do Twojego problemu:
IMHO - w wiersz 1 zeznania, tak jak to wynika z PITu 11
Choć i tak jeden czort (podatek) z tego wyniknie
:)))
Troszkę pomyliłeś - art.22 traktuje o kosztach uzyskania, a nie o przychodach.
W poz. 40 PITu 11 wykazuje się przychody z tyt. praw autorskich i praw pokrewnych np. program komputerowy, opinie prawne, plany finansowe, opracowania marketingowe, analizy strategiczne itp. --> z art. 18 ustawy pdof (przychody z praw majątkowych)
Najczęsciej są uzyskiwane przez osoby zatrudnione na umowę o pracę (przez pracowników). Jest to przychód osiągnięty przez pracownika w związku z przeniesieniem na pracodawcę praw autorskich do utworu pracowniczego.
Zatem wracając do Twojego problemu:
IMHO - w wiersz 1 zeznania, tak jak to wynika z PITu 11
Choć i tak jeden czort (podatek) z tego wyniknie
:)))
Jeszcze raz witam
Tak wiem jest to napisane troszkę chaotycznie.
Głownie chodzi mi o informację czy w PIT 37 poz 37 można rozdzielić przychód a w poz 38 PIT 37 koszty ich uzyskania (poz 35 PIT 11) od przychodów o których mowa w art.22 ust.9 pkt.3 (poz 40 PIT 11) i wykazać te ostatnie np w poz.50 PIT 37
Pozdrawiam
Tak wiem jest to napisane troszkę chaotycznie.
Głownie chodzi mi o informację czy w PIT 37 poz 37 można rozdzielić przychód a w poz 38 PIT 37 koszty ich uzyskania (poz 35 PIT 11) od przychodów o których mowa w art.22 ust.9 pkt.3 (poz 40 PIT 11) i wykazać te ostatnie np w poz.50 PIT 37
Pozdrawiam
zatem raz jeszcze odpowiadam (cytuję)
marbar napisał(a) :
> Zatem wracając do Twojego problemu:
> IMHO - w wiersz 1 zeznania, tak jak to wynika z PITu 11
>
> Choć i tak jeden czort (podatek) z tego wyniknie
> :)))
marbar napisał(a) :
> Zatem wracając do Twojego problemu:
> IMHO - w wiersz 1 zeznania, tak jak to wynika z PITu 11