Jak rozliczyć sprzedaż pawilonu handlowego.
-
Rykont
Jak rozliczyć sprzedaż pawilonu handlowego.
W 2009 roku sprzedałem notarialnie pawilon handlowy. Sam jestem od 2007 roku emerytem, i poza emeryturą nie mam innych dochodów. Jak mam rozliczyć tę sprzedaż i na jakich drukach. Dziekuję za odpowiedz.
Re: Jak rozliczyć sprzedaż pawilonu handlowego.
Trudno powiedzieć... zależy od tego, kiedy nieruchomość nabyta i czy była wykorzystywana w ramach prowadzonej działalności gospodarczej.
-
Gość
Pawilon został wybudowany 25 lat temu, w pawilonie prowadziłem działalność gospodarczą, rzemieślniczą a później handlową.
-
Rykont
Działalność gospodarcza została zlikwidowana 3 lata temu.
-
janko
Wg mnie sprzedaż pawilonu musi być rozliczona na druku PIT 39
Kwota uzyskana ze sprzedaży pawilonu powinieneś opodatkować w taki sam sposób, jak opodatkowane były dochody z działalności gospodarczej, którą zlikwidowałeś 3 lata temu (zasady ogólne, liniowy lub ryczałt 3%). Zasada taka obowiązuje przez 6 lat od dnia likwidacji.
Jedynie w przypadku gdy działalność była opodatkowana w formie Karty Podatkowej nie musisz tego rozliczać.
Jedynie w przypadku gdy działalność była opodatkowana w formie Karty Podatkowej nie musisz tego rozliczać.
-
Rykont
Dzięki serdeczne za podpowiedź. Dzisiaj byłem w Urzędzie Skarbowym i potwierdzili ze mam się rozliczyć na druku PIT 36 tak samo jak rozlicza się dochód z działalności. Jeżeli pawilon był amortyzowany to w koszty idzie wartość budynku niezamortyzowana różnica podlega opodatkowaniu podatkiem dochodowym, gdyby pawilon był całkowicie zamortyzowany cały dochód uzyskany ze sprzedaży podlegać będzie opodatkowaniu.