PIT 8C
PIT 8C
Rozliczam się wspólnie z małżonka wg PIT-11 na PIT 37 Syn dostał w ubiegłym roku 2800zł jako stypendium z Urzędu Marszałkowskiego wykazane na PIT 8C /jest niepełnoletni/ jak powinienem go rozliczyć Dziękuje i Pozdrawiam.
Witam ponownie w rozliczeniu za 2010 rok pani z urzedu skarbowego poinformowała mnie że należy tak zrobic
1. Rodzice razem na PIT 37 na podstawie PIT 11
2. Syn na PIT 38 na podstawie PIT 8C i tak tez zrobiłem.
Natomiast za 2011 w Pit 38 po wypełnieniu go wyskakuje błąd że w pozycji 37 nie zaznaczono kwadratu dotyczącego że uzyskiwał przychody wyłącznie z emerytury - renty zagranicznej
Witam ponownie w rozliczeniu za 2010 rok pani z urzedu skarbowego poinformowała mnie że należy tak zrobic
1. Rodzice razem na PIT 37 na podstawie PIT 11
2. Syn na PIT 38 na podstawie PIT 8C i tak tez zrobiłem.
Natomiast za 2011 w Pit 38 po wypełnieniu go wyskakuje błąd że w pozycji 37 nie zaznaczono kwadratu dotyczącego że uzyskiwał przychody wyłącznie z emerytury - renty zagranicznej
Ostatnio zmieniony 13 lut 2012, o 19:53 przez miewit, łącznie zmieniany 1 raz.
Re: PIT 8C
Niech mnie ktoś poprawi jeśli się mylę,ale ja bym to zrobił tak :
Wspólny PIT-36 ZAMIAST PIT-37 do tego 2 załączniki PIT/M po jednym dla podatnika i małżonka, na każdym z tych PIT/M wpisana kwota stypendium ( z PIT-8C, pole 43 i do tego zaliczkę z 44) i zaznaczony kwadrat nr 1 w polu 28 PIT/M. Tym sposobem w polach 129-132 PIT-36 dostaniemy kwotę stypendium i zlaiczki podzieloną po równo między ojca i matkę :)
Oczywiście interesuje Cię kwota z pola 43 (a nie 41) PIT-8C
Czyli ja bym to przeniósł tak:
PIT-8C -> PIT-M
43 -> 19
44 -> 23
Jeśli w 43 i 44 masz 0 to wówczas "olewasz" ten PIT-8C i rozliczasz się z żoną normalnie na PIT-37 jak do tej pory.
Wspólny PIT-36 ZAMIAST PIT-37 do tego 2 załączniki PIT/M po jednym dla podatnika i małżonka, na każdym z tych PIT/M wpisana kwota stypendium ( z PIT-8C, pole 43 i do tego zaliczkę z 44) i zaznaczony kwadrat nr 1 w polu 28 PIT/M. Tym sposobem w polach 129-132 PIT-36 dostaniemy kwotę stypendium i zlaiczki podzieloną po równo między ojca i matkę :)
Oczywiście interesuje Cię kwota z pola 43 (a nie 41) PIT-8C
Czyli ja bym to przeniósł tak:
PIT-8C -> PIT-M
43 -> 19
44 -> 23
Jeśli w 43 i 44 masz 0 to wówczas "olewasz" ten PIT-8C i rozliczasz się z żoną normalnie na PIT-37 jak do tej pory.
Bartku, w PIT-8C nie ma zaliczki, bo to jest przychód od którego płatnik nie miał obowiązku pobrania zaliczki na pdof. Ale skoro go wystawili to sądzę, że takie stypendium podlega opodatkowaniu.
I wtedy należy zrobić tak jak częściowo napisałeś, czyli rozliczenie w PIT-36 z załącznikami PIT/M
I wtedy należy zrobić tak jak częściowo napisałeś, czyli rozliczenie w PIT-36 z załącznikami PIT/M
Przy stypendiach na PIT-8C stoi jak wół pole na zaliczkę przynajmniej na tym wzorze na stronach MF http://www.mf.gov.pl/_files_/podatki/fo ... pit-8c.pdf pole numer 44 :)
Opierałem się właśnie na nim :)
Z tego co wyczytałem to od przychodów za 2011r. MF wycofało PIT-8S i teraz "nowy" 8C robi za "stary" 8C + "stary" 8S. Takie 2w1 :)
Opierałem się właśnie na nim :)
Z tego co wyczytałem to od przychodów za 2011r. MF wycofało PIT-8S i teraz "nowy" 8C robi za "stary" 8C + "stary" 8S. Takie 2w1 :)
Sory, faktycznie tak jest, nie wiedziałam, że zmienił się druk PIT-8C.
Ale stypendia od jednostek samorządu terytorialnego są zwolnione z podatku do kwoty 3.800 zł w roku, więc skoro tu młody otrzymał 2.800 zł, to moim zdaniem rodzice nie muszą tego rozliczać w swoim PIT.
podstawa zwolnienia to art. 21 ust.1 pkt 40b
Ale stypendia od jednostek samorządu terytorialnego są zwolnione z podatku do kwoty 3.800 zł w roku, więc skoro tu młody otrzymał 2.800 zł, to moim zdaniem rodzice nie muszą tego rozliczać w swoim PIT.
podstawa zwolnienia to art. 21 ust.1 pkt 40b
Też mi tak świtało,że te stypendia są tak kalkulowane,by łapały się na zwolniony próg ;)
Te stypendium jest wolne od podatku i nie trzeba się z niego rozliczać.
Ciekawy jestem czym się kierowali w MF,że tą część o stypendiach wstawili akurat między dawne części D i E zmieniają tym samym oznaczenie części dotyczącej papierów wartościowych na F (przez co wszelkie poradniki gdzie było odniesienie do literowych oznaczeń części formularza trzeba poprawiać), zamiast te stypendia upchnąć za papierami i to im dać F :)