Odrzuca i wyskakuje poniższy komunikat:
Weryfikacja negatywna – dokument niezgodny ze schematem xsd [cvc-complex-type.3.1: Value 'Malzonek' of attribute 'rola' of element 'Podmiot2' is not valid with respect to the corresponding attribute use. Attribute 'rola' has a fixed value of 'Małżonek'.]
O co chodzi???
Pozdrawiam
weryfikacja negatywna
Re: weryfikacja negatywna
Sprawdzę w poniedziałek. W międzyczasie proszę o informację czy to PIT-37 czy PIT-36 i jakie ma załączniki?
Już znalazłam błąd, dzięki za pomoc.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
witam mam ten sam blad
czy mozesz napisac jak go usunąc, skoro Tobie sie udalo?
czy mozesz napisac jak go usunąc, skoro Tobie sie udalo?
No ta też mam z tym porboem i mam problem z liczeniem przez PIT37 z małżonkiem ulgi rehabilitacyjnej. Bo ulgę mogę policzyć tylko dla małżonka a nie dla podatnika. Więc chciałem być mądry i przpisałem wszystkie dane wprost do formularza on-line z ministerstwa finansów i po wysłaniu dostałem ten sam komunikat:
Status 401 - Weryfikacja negatywna – dokument niezgodny ze schematem xsd [cvc-complex-type.3.1: Value 'Malzonek' of attribute 'rola' of element 'Podmiot2' is not valid with respect to the corresponding attribute use. Attribute 'rola' has a fixed value of 'Małżonek'.]
Ponieważ troszkę się znam na XMLach więc patrzę w pli XSD (z wzorcem jak ma wygladać dokumant) i mamy tam:
<xsd:attribute name="rola" type="xsd:string" use="required" fixed="Małżonek"/>
a patrzę w plik zrobiony przez on-line aplikacje Ministerstwa Finansów i mamy tam<Podmiot2 poz="P_2A" rola="Malzonek">. Coś się zgubiły polskie znaki po drodze.
Czy ktoś zna jakiś bezpłatny program gdzie mogę podać wrpost plik xml (to sobie poprawię te lz na łż) i przesąłć go do US?
Status 401 - Weryfikacja negatywna – dokument niezgodny ze schematem xsd [cvc-complex-type.3.1: Value 'Malzonek' of attribute 'rola' of element 'Podmiot2' is not valid with respect to the corresponding attribute use. Attribute 'rola' has a fixed value of 'Małżonek'.]
Ponieważ troszkę się znam na XMLach więc patrzę w pli XSD (z wzorcem jak ma wygladać dokumant) i mamy tam:
<xsd:attribute name="rola" type="xsd:string" use="required" fixed="Małżonek"/>
a patrzę w plik zrobiony przez on-line aplikacje Ministerstwa Finansów i mamy tam<Podmiot2 poz="P_2A" rola="Malzonek">. Coś się zgubiły polskie znaki po drodze.
Czy ktoś zna jakiś bezpłatny program gdzie mogę podać wrpost plik xml (to sobie poprawię te lz na łż) i przesąłć go do US?
Dostałem odpowiedź z serwisu rządowego:
Witam,
Problem wynika z braku poprawnych ustawień strony kodowej systemu operacyjnego.
1. W przypadku korzystania z Adobe Reader wersja 9,x (przynajmniej na czas pracy z deklaracjami) w systemie operacyjnym Windows (ustawienia regionalne w Panelu sterowania) należy ustawić stronę kodową zawierającą polskie znaki narodowe. Może to być Windows-1250, ISO8859-2, UTF-8, UTF-16 itd.
2. Aby zmienić język systemu na preferowany, można skorzystać z poniższych instrukcji (konieczne jest zalogowanie się jako administrator).
W Panelu sterowania:
- dla Windows 7 i Vista: Region i język lub kolejno Zegar, język i region.
- dla Windows XP: Opcje regionalne i językowe.
Zostanie wyświetlone okno dialogowe Opcje regionalne i językowe.
- dla Windows 7: należy wybrać kartę Administracyjne.
- dla Windows XP i Vista: karta Zaawansowane (jeśli nie widać karty Zaawansowane, użytkownik nie jest zalogowany na koncie administratora).
W sekcji "Język dla programów nie obsługujących kodu Unicode" należy wybrać odpowiednio język z menu rozwijanego "Polski(Polska)".
Po wybraniu należy zatwierdzić wybór przyciskiem OK. Może zostać wyświetlone okno dialogowe z prośbą o określenie, czy mają być wykorzystywane istniejące pliki czy zainstalować nowe pliki z dysku źródłowego (CD z systemem operacyjnym). Należy włożyć dysk instalacyjny CD i postępować zgodnie z wyświetlanymi instrukcjami. Po zakończeniu instalacji wymagane jest ponowne uruchomienie komputera.
Witam,
Problem wynika z braku poprawnych ustawień strony kodowej systemu operacyjnego.
1. W przypadku korzystania z Adobe Reader wersja 9,x (przynajmniej na czas pracy z deklaracjami) w systemie operacyjnym Windows (ustawienia regionalne w Panelu sterowania) należy ustawić stronę kodową zawierającą polskie znaki narodowe. Może to być Windows-1250, ISO8859-2, UTF-8, UTF-16 itd.
2. Aby zmienić język systemu na preferowany, można skorzystać z poniższych instrukcji (konieczne jest zalogowanie się jako administrator).
W Panelu sterowania:
- dla Windows 7 i Vista: Region i język lub kolejno Zegar, język i region.
- dla Windows XP: Opcje regionalne i językowe.
Zostanie wyświetlone okno dialogowe Opcje regionalne i językowe.
- dla Windows 7: należy wybrać kartę Administracyjne.
- dla Windows XP i Vista: karta Zaawansowane (jeśli nie widać karty Zaawansowane, użytkownik nie jest zalogowany na koncie administratora).
W sekcji "Język dla programów nie obsługujących kodu Unicode" należy wybrać odpowiednio język z menu rozwijanego "Polski(Polska)".
Po wybraniu należy zatwierdzić wybór przyciskiem OK. Może zostać wyświetlone okno dialogowe z prośbą o określenie, czy mają być wykorzystywane istniejące pliki czy zainstalować nowe pliki z dysku źródłowego (CD z systemem operacyjnym). Należy włożyć dysk instalacyjny CD i postępować zgodnie z wyświetlanymi instrukcjami. Po zakończeniu instalacji wymagane jest ponowne uruchomienie komputera.