Witam, mam problem gdzie mam podać w PIT-37 numer konta bankowego i czy mój syn może podać moje konto bankowe w celu przelania nadpłaty.
Pozdrawiam...
Konto bankowe
Re: Konto bankowe
Podczas szukania aktualizacji dowodów osobistych ,wyczytałem że do tego celu w tym roku jest
teraz nowy dokument ZAP-3,Ale sprawdź to dokładnie.
Jeżeli jesteś osobą fizyczną.
Poczytaj to http://www.mf.gov.pl/dokument.php?const ... 1&id=27892
teraz nowy dokument ZAP-3,Ale sprawdź to dokładnie.
Jeżeli jesteś osobą fizyczną.
Poczytaj to http://www.mf.gov.pl/dokument.php?const ... 1&id=27892
nigdy nie było możliwości podawac swoj numer konta w pitach.
Służył do tego stosownie NIP-1,2,3.
Od tego roku dla osób fizycznych nie prowadzących dg a będących podatnikami jest to formularz ZAP-3 i jest to całkowicie odrębny formularz nie mający nic wspólnego z pitami więc nie może być załącznikiem do pitów.
Numer konta podaje sie na takim druku tylko raz i obowiązuje cały czas aż do odwołania. Jeżeli ktos już w poprzednich latach złożył NIP-1,2,3 z numerem konta to nie musi nic nowego składać dopóki ten numer obowiązuje.
Nie można podać numeru konta innej osoby. Podatek musi być zwrócony podatnikowi widniejącemu na zeznaniu. Jeżeli nie ma on konta to US wyśle podatek przekazem odejmując koszt wysyłki.
Służył do tego stosownie NIP-1,2,3.
Od tego roku dla osób fizycznych nie prowadzących dg a będących podatnikami jest to formularz ZAP-3 i jest to całkowicie odrębny formularz nie mający nic wspólnego z pitami więc nie może być załącznikiem do pitów.
Numer konta podaje sie na takim druku tylko raz i obowiązuje cały czas aż do odwołania. Jeżeli ktos już w poprzednich latach złożył NIP-1,2,3 z numerem konta to nie musi nic nowego składać dopóki ten numer obowiązuje.
Nie można podać numeru konta innej osoby. Podatek musi być zwrócony podatnikowi widniejącemu na zeznaniu. Jeżeli nie ma on konta to US wyśle podatek przekazem odejmując koszt wysyłki.
Z tego co wiem możliwy jest też odbiór nadpłaty w kasie US, ale nie jestem pewna czy nie dotyczy to tylko jakichś bardzo małych kwot do zwrotu.