Wytwarzanie wina
Wytwarzanie wina
Jest nowe źródło przychodów: przychody z działalności wytwórczej w rolnictwie w zakresie wyrobu wina przez producentów będących rolnikami wyrabiającymi mniej niż 100 hektolitrów wina w ciągu roku podatkowego - art.20 ust.1a ustawy o PDoF. Czy:
a) dla tego źródła można zastosować koszty uzyskania przychodów (jeśli tak to gdzie jest o tym w ustawie),
b) czy trzeba naliczać i wpłacać zaliczki w ciągu roku podatkowego czy tylko uwzględnia się i płaci to co wyjdzie z zeznania rocznego PIT-36 (w przepisach nie widzę)?
a) dla tego źródła można zastosować koszty uzyskania przychodów (jeśli tak to gdzie jest o tym w ustawie),
b) czy trzeba naliczać i wpłacać zaliczki w ciągu roku podatkowego czy tylko uwzględnia się i płaci to co wyjdzie z zeznania rocznego PIT-36 (w przepisach nie widzę)?
Re: Wytwarzanie wina
Ten art. niestety nie odpowiedział na moje pytania :-(
hhmmm.... zastosowałabym koszty uzyskania faktycznie poniesione. Znaczy na podstawie dokumentów (faktur, rachunków).
Co do zaliczek - pewności nie posiadam, ale chyba nie będzie błędem rozliczenie się dopiero w rocznym.
Art.20.1a powołuje się na inne źródła z art.10.19
Może skonsultuj to ze swoim USem lub KIP?
Co do zaliczek - pewności nie posiadam, ale chyba nie będzie błędem rozliczenie się dopiero w rocznym.
Art.20.1a powołuje się na inne źródła z art.10.19
Może skonsultuj to ze swoim USem lub KIP?
cytuję za powyższym artykułem:
"Nowe przepisy wprowadziły zmiany w prawie podatkowym. Zwolnieniu od podatku dochodowego od osób fizycznych podlegają przychody z działalności wytwórczej w rolnictwie w zakresie wyrobu wina przez producentów będących rolnikami wyrabiającymi mniej niż 100 hektolitrów wina w ciągu roku podatkowego."
nie wiem czemu coś jest niejasne ??
"Nowe przepisy wprowadziły zmiany w prawie podatkowym. Zwolnieniu od podatku dochodowego od osób fizycznych podlegają przychody z działalności wytwórczej w rolnictwie w zakresie wyrobu wina przez producentów będących rolnikami wyrabiającymi mniej niż 100 hektolitrów wina w ciągu roku podatkowego."
nie wiem czemu coś jest niejasne ??
czyli powinno być w art.21 (zwolnione)
Broszura do PIT-36 podaje, że podlegają opodatkowaniu, ale nic poza tym w broszurze nie napisali. :-)
Dzwoniłam do KIP i powiedzieli:
- można zastosować tylko koszty faktyczne,
- zaliczek nie nalicza się miesięcznie i nie wpłaca miesięcznie, bo to źródło zalicza się do innych źródeł; wpłaca się tylko to co wyjdzie z rozliczenia zeznania rocznego.
Dzwoniłam do KIP i powiedzieli:
- można zastosować tylko koszty faktyczne,
- zaliczek nie nalicza się miesięcznie i nie wpłaca miesięcznie, bo to źródło zalicza się do innych źródeł; wpłaca się tylko to co wyjdzie z rozliczenia zeznania rocznego.
czyli intuicyjnie miałam rację wyżej