Dlaczego w polu nr 164 /strata z pozarolniczej działalności gospodarczej po zmniejszeniach/ nie pojawia się kwota straty, jaką żona wykazała w PIT/B. Ta sama strata przenoszona jest z PIT/B do PIT-36 do pola nr 99 bez problemu.
W US wymagano,aby pole nr 164 było wypełnione.
PIT-36
-
Re: PIT-36
Poz. 163 i 164 wypełniają podatnicy, którzy dokonują zmniejszenia straty poniesionej z pozarolniczej działalności gospodarczej wykazanej w poz. 56 i 99 o kwotę wykazaną w poz. 159 i 160. W pozycjach tych podatnicy wykazują wysokość straty po jej zmniejszeniu o kwotę utraconych ulg lub zwolnień.
Należy wprowadzić kwotę w pole 156. Można również wprowadzić kwotę w pole 164 jeśli w podpolu pola 156 naciśniemy na znak wykrzyknika i "Nie".
Należy wprowadzić kwotę w pole 156. Można również wprowadzić kwotę w pole 164 jeśli w podpolu pola 156 naciśniemy na znak wykrzyknika i "Nie".
Dziękuję za b. szybką odpowiedź. Zgodnie z Pana sugestią wprowadziłem kwotę straty w pole nr 164. Oczywiście od razu pokazała się informacja, że zawartość pola jest niezgodna z obliczoną kwotą.
Tak więc urzędniczka w US będzie zadowolona, choć prawdopodobnie nie ma racji. Żadnej utraty prawa do odliczeń żona nie miała i dlatego wg. mnie kwota straty za 2009 r. nie ulega zmianie. Połowę tej straty spróbujemy uwzględnić w rozliczeniu za 2010 r. /pole nr 138 w PIT-36/
Dziękuję za b. bobry Program umożliwiający samodzielne rozliczenie się z US. Korzystam z niego od kilku lat i polecam go innym!
Gorąco pozdrawiam.
Tak więc urzędniczka w US będzie zadowolona, choć prawdopodobnie nie ma racji. Żadnej utraty prawa do odliczeń żona nie miała i dlatego wg. mnie kwota straty za 2009 r. nie ulega zmianie. Połowę tej straty spróbujemy uwzględnić w rozliczeniu za 2010 r. /pole nr 138 w PIT-36/
Dziękuję za b. bobry Program umożliwiający samodzielne rozliczenie się z US. Korzystam z niego od kilku lat i polecam go innym!
Gorąco pozdrawiam.
Po wypełnieniu PIT 36 zauważłem, że w pozycji 191 ( obliczenie zobowiązania podatkowego) znajduje się kwota nadpłaty . Natomiast w części K kwota do zapłaty / nadpłata w pozycji 208 widnieje 0 natomiast w pozycji 207 widnieje kwota z pozycji 191 co oznacza kwote do zapłaty. Prosze o sprostowanie tego błędu.
Czy jest wypełniona poz.192 (Suma wpłaconych zaliczek....) ?