Dochody z zagranicy

barbara

Dochody z zagranicy

Post autor: barbara »

Pomózcie mi rozliczyć dochody z Niemiec . Na PIT 11 jest tylko zwolniony dochód od podatku.Czy rozliczam się na PIT -36 czy 37 . Chciałabym rozliczyć sie z męzem z ulgą prorodzinną . Mąż ma jeszcze dochody w Polsce.Prosze o pomoc

Mirek

Re: Dochody z zagranicy

Post autor: Mirek »

Wspólne rozliczenie małżonków w przypadku uzyskiwania dochodów za granicą, które są w Polsce zwolnione z podatku nie musi być korzystne.

Najlepiej zrobić w programie Pity2009 symulację zeznania wspólnego i oddzielnych aby wybrać wariant korzystniejszy.

Jeżeli zdecydujesz, że rozliczacie się wspólnie do musicie zrobić to na formularzu PIT-36 z załącznikiem PIT-ZG. W programie Pity2009 kwotę dochodu z zagranicy, która jest wolna od podatku wystarczy wpisać na załączniku PIT-ZG w poz.9 (przyjmuje, że dochody niemieckie są ze stosunku pracy). Pozostałe, polskie dochody swoje i męża wykazujesz w części D na PIT-36. Program resztę zrobi za Ciebie.

Jeżeli osobne zeznania będą korzystniejsze to mąż rozlicza się ze swoich wszystkich dochodów na PIT-36 z załącznikiem PIT-ZG a Ty prawdopodobnie na PIT-37.

Do wspólnego zeznania dołączcie wspólny załącznik PIT-O z odliczeniami. Do zeznań odrębnych każde z Was dołącza swój PIT-O.

Barbara

Re: Dochody z zagranicy

Post autor: Barbara »

Dziękuje Mirku , wybrałam wariant wspólnego rozliczenia ,moje dochody są praktycznie zerowe więc bym nie zyskała a tak to mamy zwrot ( chociaz nie duzy) jeszcze raz dziekuję i pozdrawiam

Zablokowany