Wysyłka błąd 414
Wysyłka błąd 414
Witam. Przy wysyłaniu PIT-28 wyskakuje mi komunikat z numerem błędu 414 - błąd w danych identyfikacyjnych. Dane kopiowałem z zeszłego roku. Usunąłem kreski w NIPie. Wszystko sprawdziłem 10 razy. Na 100% nie ma błędu w danych identyfikacyjnych. Jaka może być przyczyna ? W szczegółach komunikatu nie ma rubryki z błędnymi danymi, więc nie wiem gdzie mam szukać tego błędu. Już nie wiem co mam robić... Proszę o pomoc.
Re: Wysyłka błąd 414
Trwa przerwa techniczna i e-deklaracje nie są przyjmowane.
Proszę czekać na komunikat Ministerstwa Finansów na ich stronie.
Proszę czekać na komunikat Ministerstwa Finansów na ich stronie.
Już działa wszystko doskonale. Nie ma kłopotów z wysyłką.
ALE JAJA, COŚ SPAPRALI W MF BO JAK WYSYŁAM PIT-28 I WPISUJĘ POPRAWNĄ KWOTĘ Z 2010 TO WYCHODZI BŁĄD 414, PRÓBOWAŁEM RÓWNIEŻ WYSŁAĆ POPRZEZ ORYGINALNE PDF ZE STRONY MF I TO SAMO, WIĘC POMYŚLAŁEM, ŻE MOŻE KWOTA Z 2009 ZADOWOLI SYSTEM I WPISAŁEM 0.00 BO TAK BYŁO W 2009 I... STATUS 200 PRZETWARZANIE DOKUMENTU ZAKOŃCZONE POPRAWNIE. WIĘC DAWAJ NASTĘPNE ZEZNANIE, TAM KWOTA Z 2009 BYŁA >0 I NIESTETY DALEJ BŁĄD 414, ALE GDY WPISAŁEM 0,00 TO WSZYSTKO PRZESZŁO OK STATUS 200. O DZIWO CZĘŚĆ ZEZNAŃ PRZECHODZI Z POPRAWNĄ KWOTĄ ZA 2010 A TE CO NIE PRZECHODZĄ Z WŁAŚCIWĄ KWOTĄ PRZECHODZĄ Z ZEREM.
NO TO TERAZ DOWCIPNISIE MOGĄ NAROBIĆ NIEZŁEGO BIGOSU SKŁADAJĄC NIE SWOJE ZEZNANIA Z ASTRONOMICZNYMI PRZYCHODAMI I PODATKIEM.
NO TO TERAZ DOWCIPNISIE MOGĄ NAROBIĆ NIEZŁEGO BIGOSU SKŁADAJĄC NIE SWOJE ZEZNANIA Z ASTRONOMICZNYMI PRZYCHODAMI I PODATKIEM.
Potwierdzam, PIT-28 przeszedl. Nie probowalem chwytu z kwota przychodu 2010 = 0.00 ale wyglada to niepokojaco co piszesz.
W sumie dlaczego nie 0.00? Skoro mozna wpisywac wybrana kwote z dowolnego z PITow (niekoniecznie z tego o tym samym symbolu co skladany teraz). Jesli ktos nie skladal jakiegos typu formularza w zeszlym roku, to mozna przyjac, ze mial kwote przychodu = 0.00 (wiem, naciagane, ale dziala jak widac).
W sumie dlaczego nie 0.00? Skoro mozna wpisywac wybrana kwote z dowolnego z PITow (niekoniecznie z tego o tym samym symbolu co skladany teraz). Jesli ktos nie skladal jakiegos typu formularza w zeszlym roku, to mozna przyjac, ze mial kwote przychodu = 0.00 (wiem, naciagane, ale dziala jak widac).
Zerowa kwota przychodu powinna przechodzić jedynie gdy podatnik nie składał żadnego PIT za 2010, w (chyba że nadgorliwie lub aby przenieść kwoty ulg z PIT-D złożył zerowy) w innych przypadkach nie powinno zero przechodzić.
Wysyłając kilkanaście następnych PIT-28 (oczywiście z prawidłowymi kwotami za 2010) zauważyłem, że błąd 414 pojawia się tylko w przypadku gdy za 2010 składany był jedynie PIT-28, jeśli zaś były składane jakieś inne (PIT-37,38,39) to zeznanie przechodzi prawidłowo z kwotą przychodu z dowolnego PIT. Zapodałem problem na mail e-deklaracji, zobaczymy co mi odpowiedzą
Wysyłając kilkanaście następnych PIT-28 (oczywiście z prawidłowymi kwotami za 2010) zauważyłem, że błąd 414 pojawia się tylko w przypadku gdy za 2010 składany był jedynie PIT-28, jeśli zaś były składane jakieś inne (PIT-37,38,39) to zeznanie przechodzi prawidłowo z kwotą przychodu z dowolnego PIT. Zapodałem problem na mail e-deklaracji, zobaczymy co mi odpowiedzą
Ares napisał(a) :
> Zapodałem problem na mail e-deklaracji, zobaczymy co mi odpowiedzą
Bardzo dobrze. Czekajmy na odpowiedź.
> Zapodałem problem na mail e-deklaracji, zobaczymy co mi odpowiedzą
Bardzo dobrze. Czekajmy na odpowiedź.
Dzisiaj próbowałem jeszcze raz wysłać PIT-28 i wyskoczył błąd 414. Kolega Ares ma rację - dzieje się to tylko w przypadku, kiedy za ubiegły rok podatnik składał tylko PIT-28. Jeżeli składał inne zeznania, to PIT-28 przechodzi. Ewidentnie coś niedopracowane po stronie Ministerstwa.
Nie mogłam dziś wysłać PIT 28. Zadzwoniłam do MF , odpowiedzieli, że bramka działa dobrze. Sporządziłam pit jeszcze raz, niestety błąd 414. Czy inni też tak mają? Dziękuję za pomoc.