ulga prorodzinna
-
Jędrek :/
Re: ulga prorodzinna
To może i ja wrzucę swoje trzy grosze.
Problem: Uczeń kończy liceum i idzie na studia.
Wg informacji z KIP można odliczyć cały rok.
Wg informacji z US odliczenia wg zaświadczenia wydanego przez szkołę (!!!).
Dla mnie osobiście problemem jest jedynie m-c wrzesień, bo wtedy już nie jest się uczniem (rok szkolny wg Ustawy o systemie oświaty trwa do końca sierpnia), a jeszcze nie jest się studentem. W KIP dwa razy pytałem i dwa razy odpowiedź brzmiała: cały rok.
Problem: Uczeń kończy liceum i idzie na studia.
Wg informacji z KIP można odliczyć cały rok.
Wg informacji z US odliczenia wg zaświadczenia wydanego przez szkołę (!!!).
Dla mnie osobiście problemem jest jedynie m-c wrzesień, bo wtedy już nie jest się uczniem (rok szkolny wg Ustawy o systemie oświaty trwa do końca sierpnia), a jeszcze nie jest się studentem. W KIP dwa razy pytałem i dwa razy odpowiedź brzmiała: cały rok.
Jeżeli kontynuuje naukę to moim zdaniem ulga przysługuje za cały rok czyli też wrzesień.
KIP w tym przypadku nie wprowadza w błąd. Rodzice mogą odliczyć ulgę za cały rok.
-
Dodam tylko, że w US proponowali się jeszcze wstrzymać z rozliczeniem (jeśli to możliwe). Widać sami nie są pewni udzielanych odpowiedzi :(
Myślę, że można byłoby mieć wątpliwości gdyby np. dziecko zostało w marcu skreślone z listy studentów/uczniów a we wrześniu/październiku wznowiło naukę.
W przypadku matura+studia takich wątpliwości nie powinno być, odliczamy cały rok.
W przypadku matura+studia takich wątpliwości nie powinno być, odliczamy cały rok.
Nie można rozpocząć studiowania we wrześniu. Ale jeżeli maturzysta poszedł dalej na studia to znaczy,że we wrześniu był "zainteresowany" dalszą nauką (w sensie planował ją) więc ulga się należy za cały rok. Wyników rekrutacji na studia nie prezentuje się przecież 1.10 tylko w wakacje więc będąc jeszcze uczniem wie,że dostał się na studia i od października będzie studentem (kontynuował naukę).
[quote="Bartek"]Nie można rozpocząć studiowania we wrześniu[/quote]
Dzięki za info :)
Napisałem ogólnie o ew. wątpliwościach w przypadku przerwania i wznawiania nauki.
Dzięki za info :)
Napisałem ogólnie o ew. wątpliwościach w przypadku przerwania i wznawiania nauki.
W Polsce, zgodnie z brzmieniem ustawy o systemie oświaty[1], rok szkolny we wszystkich szkołach i placówkach rozpoczyna się z dniem 1 września każdego roku, a kończy 31 sierpnia następnego roku, co oznacza, że liczy tyle dni, ile rok kalendarzowy.
skopiowane ze strony http://pl.wikipedia.org/wiki/Rok_szkolny
skopiowane ze strony http://pl.wikipedia.org/wiki/Rok_szkolny
-
Problem w tym, że studenci podlegają pod ustawę o szkolnictwie wyższym, a nie pod ustawę o systemie oświaty (chyba).
to nie problem
ustawa mówi: "...do ukończenia 25 roku życia uczące się w szkołach, o których mowa w przepisach o systemie oświaty, przepisach o szkolnictwie wyższym lub w przepisach regulujących system oświatowy lub szkolnictwo wyższe obowiązujących w innym niż Rzeczpospolita Polska państwie...."
ustawa mówi: "...do ukończenia 25 roku życia uczące się w szkołach, o których mowa w przepisach o systemie oświaty, przepisach o szkolnictwie wyższym lub w przepisach regulujących system oświatowy lub szkolnictwo wyższe obowiązujących w innym niż Rzeczpospolita Polska państwie...."