Emeryt-czy jest ulga na zakupione leki?

andrzej27120

Emeryt-czy jest ulga na zakupione leki?

Post autor: andrzej27120 »

Jestem emerytem,moim jedynym dochodem jest emerytura.
Chcę się dowiedzieć czy mogę się sam rozliczyć z Urzędem Skarbowym.Z tego co słyszałem emerytów rozlicza ZUS.
Uzbierało mi się trochę paragonów za leki.Czy mogę sobie te leki odliczyć z podatku.

Czech

Re: Emeryt-czy jest ulga na zakupione leki?

Post autor: Czech »

Paragon nie jest dowodem poniesienia wydatku - nie można rozliczyć.
Sam fakt bycia emerytem nie uprawnia do odliczenia leków - trzeba mieć orzeczoną niepełnosprawność oraz zaświadczenie lekarza o konieczności zażywania lekarstw.

Zasadniczo emerytów rozlicza ZUS, co nie przeszkadza dokonać samemu rozliczenia - choćby po to aby przekazać 1% na Organizacje Pożytku Publicznego.

andrzej27120

To co mam zrobić aby odliczyć sobie leki od podatku.
Co miesiąc wydaję 400złotych na leki to spora suma.

marbar

Post autor: marbar »

to dużo:((

Jednak, aby skorzystać z odliczenia (ulga rehabilitacyjna) wydatków na leki, musisz spełnić warunki:
1) posiadać (wklejam z ustawy):
- orzeczenie o zakwalifikowaniu przez organy orzekające do jednego z trzech stopni niepełnosprawności, określonych w odrębnych przepisach, lub

- decyzję przyznającej rentę z tytułu całkowitej lub częściowej niezdolności do pracy, rentę szkoleniową albo rentę socjalną,

2) oraz "leki - w wysokości stanowiącej różnicę pomiędzy faktycznie poniesionymi wydatkami w danym miesiącu a kwotą 100 zł, jeśli lekarz specjalista stwierdzi, że osoba niepełnosprawna powinna stosować określone leki (stale lub czasowo);"

andrzej27120

Orzeczenie o niepełno sprawności posiadam.
Decyzji o przyznanej emeryturze chyba nie mam.
Nie wiem czy takowa decyzja będzie mi potrzebna ponieważ mam 73lata i to logiczne że jestem emerytem w tym wieku.
Może konkretnie ktoś mi podpowie na forum co mam zrobić aby skorzystać z tej ulgi rehabilitacyjnej.

Czech

Post autor: Czech »

1) ma Pan orzeczenie o niepełnosprawności - to bardzo dobrze
2) za leki ma Pan paragony - to gorzej
Trzeba przede wszystkim postarać się o faktury - w miejsce paragonów.
Nie wiem czy to będzie możliwe, ale można spróbować w aptece, która Panu sprzedała lekarstwa poprosić o faktury - na podstawie posiadanych przez Pana paragonów.
3) Trzeba uzyskać od lekarza-specjalisty zaświadczenie, że te leki są dla Pana niezbędne

Jeśli to wszystko się uda zdobyć to potem trzeba poczekać aż ZUS przyśle Panu rozliczenie roczne PIT 40 za 2011 rok.
Potem proszę napisać do Nas - pomożemy rozliczyć !!!

andrzej27120

Dziękuję za pomoc.
Faktury też mam za leki.
Wyjaśnił mi Pan wystarczająco.
Z resztą sobie poradzę sam,a jak nie dam rady to wiem że jest ktoś kto pomoże w potrzebie.

MARECZEK

Post autor: MARECZEK »

Dokładnie z ZUS dostaniesz rozliczenie roczne na druku PIT -40A. Trzeba tylko wpisać odpowiednie kwoty podane na tym druku do formularza podatkowego.
Jeśli chodzi o dokumenty , to aby rozliczyć leki wystarczy mieć jakikolwiek dokument z którego wynika kwota poniesionych wydatków. Nie musi to być faktura VAT.
Pozdrawiam.

Pitowiec

Post autor: Pitowiec »

Dodam, że jeśli otrzymałbyś PIT-11A to masz obowiązek rozliczenia się; w przypadku PIT-40A to jest dobrowolne.
Art.26 ust.7 pkt 4 ustawy o pdof podaje:
"7. Wysokość wydatków na cele określone w ust. 1, z zastrzeżeniem ust. 7c, ustala się na podstawie: (...)
4) dokumentu stwierdzającego ich poniesienie, zawierającego w szczególności: dane identyfikujące kupującego (odbiorcę usługi lub towaru) i sprzedającego (towar lub usługę), rodzaj zakupionego towaru lub usługi oraz kwotę zapłaty - w przypadkach innych niż wymienione w pkt 1-3.".
Paragonów nie rozliczysz, bo nie zawierają ww. elementów.

Janusz M.

Post autor: Janusz M. »

"Jeśli chodzi o dokumenty , to aby rozliczyć leki wystarczy mieć jakikolwiek dokument z którego wynika kwota poniesionych wydatków. Nie musi to być faktura VAT."

Niestety, nie jest to prawda.
Rachunku apteka nie wystawi, bo jest płatnikiem VAT. Pozostaje tylko faktura. Na paragonach fiskalnych nie ma danych nabywcy, nie są więc uznawane przez US.

Zablokowany