internet na karte

jasiu19

internet na karte

Post autor: jasiu19 »

Witam.
Posiadam w domu internet tv kablowej i dodatkowo co miesiąc doładowuje internet bezprzewodowy na kartę z play.Moje pytanie-czy mogę dodatkowo odliczyć internet na kartę i na jakiej zasadzie ,jeżeli to możliwe?
Pozdrawiam

Czech

Re: internet na karte

Post autor: Czech »

Sumujesz wszystkie wydatki internetowe (netkablówka+play) - na podstawie dokumentów : faktur, przelewów, rachunków itd.
Ulgę rozliczasz do wysokości limitu - 760 - pit-O

Pitowiec

Post autor: Pitowiec »

A czy jesteś w stanie udowodnić jakimś dokumentem, że internet doładowany z Play spełnia wszystkie wymogi z ustawy? Jeśli tak, to odlicz.

Ustawa podaje: "wydatków ponoszonych przez podatnika z tytułu użytkowania sieci Internet, w wysokości nieprzekraczającej w roku podatkowym kwoty 760 zł" i "Wysokość wydatków na cele określone ... [wyżej] ustala się na podstawie: (...) dokumentu stwierdzającego ich poniesienie, zawierającego w szczególności: dane identyfikujące kupującego (odbiorcę usługi lub towaru) i sprzedającego (towar lub usługę), rodzaj zakupionego towaru lub usługi oraz kwotę zapłaty (...)".
W broszurce do PIT/O jest zapis "Odliczenie stosuje się, pod warunkiem posiadania dokumentów stwierdzających ich poniesienie (...)".
Moim zdaniem: np. paragon (zakup doładowania w kiosku) nie spełnia wymogów z ustawy...

internaut

Post autor: internaut »

No chyba że zwrócisz się do playa aby wystawił ci rachunek że zakupiłeś internet na karte pod warunkiem że jesteś zarejestrowany

qriozum
Kontakt:

Post autor: qriozum »

jasiu19 napisał(a) :
> Moje pytanie-czy mogę dodatkowo
> odliczyć internet na kartę i na jakiej zasadzie ,jeżeli to możliwe?

Tu masz to ładnie i rzeczowo opisane i wyjaśnione:
http://www.pit.pl/ulga-internet/

pozdro
q.

internaut

Fajny link do strony ale w praktyce to wygląda inaczej bo sam mam telefon na kartę w plusie jestem zarejestrowanym użytkownikiem i wykupiłem sobie pakiet za 7zł non stop, którego nie moge odliczyć bo simplus nie ma obowiązku wystawiać dowodów zapłaty bo jest to telefon na kartę. Ustawa jest ustawą a operatorzy robią po swojemu.

qriozum
Kontakt:

Post autor: qriozum »

> simplus nie ma obowiązku wystawiać dowodów zapłaty bo jest to telefon na kartę. Ustawa jest ustawą
> a operatorzy robią po swojemu.[/quote]

Że co proszę?
Sprzedawca ma psi obowiązek wystawić dowód zakupu typu paragon/faktura (o ile jest płatnikiem podatku od towarów i usług VAT).
Jeżeli uchyla się od spełnienia tego obowiązku - musisz podjąć kroki zmierzające "do zdyscyplinowania" takiego nierzetelnego sprzedawcy ;)

korczulas

Post autor: korczulas »

Moim zdaniem usługi prepaid nie mają szans na ulgę internetową, ponieważ nawet jak jest faktura, to jest to faktura za "doładowanie" i nie ma dokumentów potwierdzających ile z tego doładowania poszło na dostęp do internetu, ile na rozmowy itp. No, chyba że US uwzględni billing, czyli zestawienie połączeń za dany okres. Ale nawet wtedy nie można mówić o poniesieniu wydatku w tymże okresie, bo wydatek był poniesiony w momencie doładowania. I koło się zamyka.

internaut

To idzie zrobić bo teraz każdy może w plusie zalogować się na ebok i tam sprawdzić jakie ma wykupione usługi i do kiedy. I operator ma możliwość zrobienia takiej opcji np w panelu użytkownika ebok gdzie po zalogowaniu się i wejściu w opcje usługi aktywne jest pakiet internet 7zł nonstop i tam powinna być zakładka lub link do pobrania faktury za zakupioną usługę. Wówczas np pobieram fakturę w pdfie lub drukuję i na fakturze jest informacja o tym pakiet internetowy 7zł nonstop cena i do kiedy ważny wraz z danymi moimi jako użytkownika i danymi dostawcy. Wtedy nie byłoby żadnego problemu tylko że w chwil obecnej nie ma takiej możliwości a plus ma gdzieś żeby taką opcję wprowadzić a wiedzą o tym że za internet można odliczać.

Zablokowany