Ulga internetowa

stas1950

Ulga internetowa

Post autor: stas1950 »

Witam!
Chciałbym się upewnić czy mogę odpisać sobie ulgę internetową mając internet (Neostradę) podłączoną do telefonu stacjonarnego innej osoby w tym samym budynku lecz w innym mieszkaniu. Pytanie to zadaję dlatego iż wyczytałem ,że w 2011 roku do skorzystania z ulgi internetowej nie potrzeba faktur. W ten sposób internet mam już parę lat wstecz.
Pozdrawiam wszystkich uczestników forum.

Czech

Re: Ulga internetowa

Post autor: Czech »

Faktury nie są już konieczne, nie jest również konieczne aby internet był w miejscu zamieszkania.
Należy jednak udokumentować wydatek poniesiony na korzystanie z internetu.

roming

Post autor: roming »

Mam Internet stacjonarny dostarczany przez stowarzyszenie. Oplata polega na comiesięcznej składce członkowskiej, faktur nie mam, mam dowody wpłaty. Czy mogę skorzystać z ulgi internetowej?

Czech

Post autor: Czech »

A za co jest opłata ?

Pitowiec

Post autor: Pitowiec »

Do "roming":
jeśli na dowodzie wpłaty masz jedynie zapis "składka członkowska" to to zdecydowanie za mało. Odliczać można tylko kwoty z dowodów, z których jasno wynika kwota za internet (może masz inny taki dokument). Zerknij niżej co taki dokument stwierdzających poniesienie wydatków na internet powinien zawierać.

Ustawa podaje: "wydatków ponoszonych przez podatnika z tytułu użytkowania sieci Internet, w wysokości nieprzekraczającej w roku podatkowym kwoty 760 zł" i "Wysokość wydatków na cele określone ... [wyżej] ustala się na podstawie: (...) dokumentu stwierdzającego ich poniesienie, zawierającego w szczególności: dane identyfikujące kupującego (odbiorcę usługi lub towaru) i sprzedającego (towar lub usługę), rodzaj zakupionego towaru lub usługi oraz kwotę zapłaty (...)".

korczulas

Post autor: korczulas »

"towar lub usluga"... a takie pytanie mnie naszlo:

czy mozna odliczyc wydatki na zakup sprzetu niezbednego do "uzytkowania sieci internet" (modemow, kabli, kart sieciowych)? To tzw. dobra komplementarne (osobno nie ma z nich zadnego pozytku - zarowno sam dostep bez sprzetu jest nic nie warty jak i sprzet - sam modem, karta sieciowa bez internetu - rowniez). To tak jakby odliczac wydatki z tytulu uzytkowania samochodu i nie moc odliczyc kosztu samego samochodu, a jedynie koszt benzyny...

Jesli nie mozna, to co w przypadku, gdy umowa z operatorem/dostawca internetu jest tak skonstruowana, ze kupuje np. notebook za 1zl a w zamian za to mam bardzo wysoki abonament za internet (wykazany na fakturze jako usluga dostepu do internetu, ale w praktyce sa to w 90% raty za ten notebook). Wtedy chyba jest jasne, ze mozna odliczyc?
Taka oferte ma np. Era, Orange itp.

qriozum
Kontakt:

Post autor: qriozum »

korczulas napisał(a) :
> czy mozna odliczyc wydatki na zakup sprzetu niezbednego do
> "uzytkowania sieci internet" (modemow, kabli, kart sieciowych)?

Nie można.
"Ulga internetowa" jest na korzystanie z sieci a nie jej budowę.

http://www.pit.pl/ulga-internet/

Wydatek tylko na cele korzystania z sieci
Odliczenie dotyczy tylko abonamentu za korzystanie z sieci. Jej montaż, remont, opłaty aktywacyjne, wydatek na modem nie dają prawa do ulgi. Jeśli podatnik wykupił abonament telefoniczny z dostępem do Internetu, to dokument musi zawierać wyszczególnienie wydatku za sieć. Łączna kwota nie może być dzielona.

Zablokowany