Witam
szukam, googlam i ConTRoLeFuję ;) ale nigdzie nie mogę znaleźć. Wygląda na to, że autor programu nie przewidział takiej sytuacji w jakiej ja się znalazłem :( Zdążyłem już wysłać Pita rocznego, ale dotarł do mnie jeszcze jeden PIT-11 którego nie uwzględniłem; no i trzeba zrobić korektę...
Problem w tym, że wysyłając korektę każdej deklaracji trzeba dołączyć pismo z wyjaśnieniami (druk ORD-ZU). Tyle że w tym programie nie ma takiego załącznika na liście możliwych...
Czy jest jakaś metoda na obejście tego (np dołączenie swojego XMLa - patrzałem na strukturę tego xmla do ord-zu i da radę nawet 'z palca' to zrobić w notepadzie); czy zostaje tylko wydruk papierowej wersji korekty i wizyta w biurze podawczym US?
wyjaśnienie przyczyn Korekty PITa wysłanego elektronicznie
Re: wyjaśnienie przyczyn Korekty PITa wysłanego elektronicznie
Korektę można składać elektronicznie tylko posiadając kwalifikowany podpis elektroniczny. Bez podpisu (na podstawie przychodu z zeszłego roku) korekty przez Internet nie da się złożyć. Zostaje droga papierowa.
-
MMike
mam podpis elektroniczny i wysyłałem pita podpisując go, a nie na podstawie zeszłorocznego. Ale to nie zmienia sytuacji, że nie widzę możliwości wygenerowania elektronicznego ORD-ZU w programie "PITy 2009" - po prostu w programie nie ma (chyba) takiej opcji :(
Miejsce na wpisanie przyczyny korekty masz zaraz w oknie wysyłki - Plik-wyślij-zeznania do urzędu. Tylko pamiętaj o zaznaczeniu korekty na zeznaniu ( poz 10 na PIT-37). I wówczas zostanie wygenerowany i wysłany też ORD-ZU(2)
-
MMike
Potwierdzam i odwołuję stwierdzenie, że brak takiej opcji w programie :) Jest, tylko trochę głęboko zaszyta...
Dla informacji czytających ten wątek - jeśli ktoś miałby podobny problem:
W "PITy 2009" nie można explicite dodać załącznika ORD-ZU. Tym niemniej, jeśli zaznaczymy checkboxa "korekta zeznania" to przy uruchomieniu kreatora wysyłki do urzędu pojawia się pole w które możemy wpisać uzasadnienie korekty. Przy podglądzie danych xml można potem zobaczyć, że to uzasadnienie jest obudowane właśnie w znaczniki załącznika ORD-ZU; a więc wszystko powinno być w porządku (na tym etapie anulowałem kreatora, ponieważ jeszcze nie zrobiłem korekty, ale zakładam że dalej pójdzie już OK)
Dzięki za pomoc :-)
Dla informacji czytających ten wątek - jeśli ktoś miałby podobny problem:
W "PITy 2009" nie można explicite dodać załącznika ORD-ZU. Tym niemniej, jeśli zaznaczymy checkboxa "korekta zeznania" to przy uruchomieniu kreatora wysyłki do urzędu pojawia się pole w które możemy wpisać uzasadnienie korekty. Przy podglądzie danych xml można potem zobaczyć, że to uzasadnienie jest obudowane właśnie w znaczniki załącznika ORD-ZU; a więc wszystko powinno być w porządku (na tym etapie anulowałem kreatora, ponieważ jeszcze nie zrobiłem korekty, ale zakładam że dalej pójdzie już OK)
Dzięki za pomoc :-)